Analyse
Overnamegolf in Brussel: koopwaardige overnamekandidaten? 5 jaar geleden - dinsdag 9 oktober 2012

De voorbije weken regende het openbare biedingen op de Belgische beurs. Hoe dit fenomeen verklaren? Hoe reageren?

Enkel aandelen van bedrijven kopen in de hoop dat ze zullen worden overgenomen is geen goede strategie.

Er werd recentelijk een bod gelanceerd op Telenet, VPK Packaging, IRIS en Devgen. Waarom is er een vloedgolf aan biedingen?

 

Veel bedrijven hebben de voorbije jaren de tering naar de nering gezet en zijn financieel gezonder. Ze hebben cash opgebouwd en schulden afgebouwd. In plaats van het overtollige cash tegen een zeer lage rente op een rekening te laten vegeteren, verkiezen ze het geld op een andere manier te laten renderen door een ander bedrijf over te nemen. Daarnaast is het voor bedrijven die minder cash hebben vandaag mogelijk om tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden een overname te financieren. Ten slotte zijn heel wat beurzen en bedrijven aantrekkelijk gewaardeerd. Er zijn met andere woorden genoeg potentiële overnemers en prooien.

 

Wat zijn de overnamekandidaten op de Belgische beurzen?

De overnametendens is zeker niet ten einde. Na de recente overnamegolf circuleren heel wat namen van overnamekandidaten. Er zijn de eeuwige overnamekandidaten zoals Mobistar en CFE gezien de reeds aanzienlijke belangen van hun respectievelijke moedermaatschappijen. Jensen-Group, Picanol en in mindere mate Nyrstar horen ook in dit rijtje thuis. De resterende Brusselse biotechspelers zoals Ablynx, Galapagos, MDxHealth, Tigenix en Thrombogenics zijn eveneens mogelijke kandidaten. Net als Delhaize trouwens, dat al geruime tijd aan Ahold wordt gekoppeld. Umicore (versnipperd aandeelhouderschap) en EVS (technologische voorsprong) ten slotte zouden ook kunnen worden opgepikt.

 

Hoe als belegger zich positioneren?

Enkel aandelen van bedrijven kopen in de hoop dat ze zullen worden overgenomen tegen een mooie premie, is geen goede strategie. We weten immers niet wanneer en tegen welke voorwaarden de overname zal gebeuren. Onze adviezen zijn gebaseerd op fundamentele analyse en we zijn koper van een aandeel indien het goedkoop noteert gezien de winstvooruitzichten van het bedrijf. Op deze basis raden we de hiervoor aangegeven overnamekandidaten af, met uitzondering van Nyrstar en EVS.

 

Deel dit artikel