Analyse
Moury Construct: wat doet het met zijn overvloedige liquiditeiten? 5 jaar geleden - maandag 10 september 2012

Moury Construct is niet immuun voor de moeilijke economische omstandigheden maar houdt alles bij mekaar aardig stand. Groot vraagteken blijft wat de groep van plan is met haar overvloed aan (niet zo rendabele) liquiditeiten.

Belgische familiale groep

Moury Construct (beurs van Brussel; 114,50 EUR; risicograad 3) heeft ruim 90 jaar ervaring in de bouwsector. De groep is actief in de woningbouw, industriële bouwwerken en renovatie, zowel voor de private als publieke sector. Moury is met verschillende (soms erg gespecialiseerde) dochterbedrijven aanwezig in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en Luxemburg, en was uiteraard niet immuun voor de economische malaise van de voorbije jaren. Zo kalfden de bedrijfsopbrengsten tussen 2008 en 2011 met 20 % af en kreeg ook de winst een serieuze knauw. Niettemin blijven de marges behoorlijk (scoort met een bedrijfsmarge van gemiddeld ± 7 % beter dan de sector) en staat de groep financieel stevig in haar schoenen. Zo zit Moury op een berg cash, goed voor meer dan 60 EUR per aandeel (30/06/2012), waar het blijkbaar niet echt goed weg mee weet (optie: gedeeltelijk uitkeren aan de aandeelhouders?). In 2011 moest de groep een flinke (papieren) waardevermindering boeken op haar beleggingsportefeuille.

Resultaten en vooruitzichten

Hoewel het orderboekje voor 2012 erg goed gevuld is (historisch hoog peil) steeg de omzet in de eerste jaarhelft slechts met 1,2 % en stonden de marges stevig onder druk. De bedrijfswinst boerde 40,6 % achteruit en de nettowinst zelfs 74 %. We mikken voor 2012 nu op een winst per aandeel van ± 9,50 EUR en een gelijkblijvend dividend van 4,20 EUR netto. Voor 2013 tippen we op resp. 11,50 en 4,30 EUR.

 

Op de beurs is de verhandelbaarheid van het aandeel Moury Construct (marktkapitalisatie van slechts zo’n 45 miljoen euro) vrij beperkt (wordt niet elke dag verhandeld). Met een netto dividendrendement van ± 3,7 % behoort Moury op dit vlak tot de middenmoters, terwijl de groeivooruitzichten op termijn veeleer gematigd zijn. O.i. zitten die ook al ruimschoots in de koers verrekend. We zouden dit vrij dure aandeel dan ook verkopen, tenzij u speculeert op de uitkering vroeg of laat van een deel van de cash.


Deel dit artikel