Analyse
Overname van een bedrijf: betaling in aandelen of in cash? 5 jaar geleden - donderdag 5 juli 2012

Wanneer een bedrijf zijn oog heeft laten vallen op een concurrent en een overname overweegt, heeft het verschillende mogelijkheden: betaling in cash, in aandelen of een combinatie van de twee…

Cash

De markt op het vlak van fusies- en overnames staat niet stil (hoewel de gemiddelde activiteiten toch lager ligt). Voor ondernemingen die over de middelen beschikken of deze kunnen opbrengen (via kredieten of verkoop van aandelen) zijn er vandaag zeker opportuniteiten. In de huidige marktomstandigheden gebeuren de meeste overnames wel in cash. De overnemer betaalt een bedrag in liquiditeiten die van de eigen rekening komen of via kredieten zijn verkregen. Gezien de lage rentevoeten brengen liquiditeiten op een rekening bijna niets meer op. De overnemer rekent erop dat het rendement op de investering hoger dan op een spaarboekje zal liggen. Ook kredieten zijn vandaag goedkoop en kunnen een schuldhefboom in gang zetten omdat de kost van het krediet lager is dan het rendement op de investering. In dergelijke omstandigheden bestaat wal het risico dat bedrijven die te veel cash hebben overgaan tot overnames die op termijn niet rendabel zijn.

 

Eigen aandelen

Een ander alternatief is de overname te financieren met eigen aandelen (die eerder zijn ingekocht). Aandeelhouders van het overgenomen bedrijf krijgen dan aandelen van de overnemer en worden er automatisch aandeelhouder van. Deze methode wordt vooral gebruikt wanneer de aandelen van de overnemer vrij hoog staan. Het mag niet verbazen dat overnames met aandelen in de huidige markten op een laag pitje draaien.

 

Combinatie

Het is ook niet uitzonderlijk dat een bedrijf een combinatie van de twee gebruikt en nog andere financieringsmethodes extra toevoegt. Het betaalt een deel van de overname in cash en een ander deel in eigen aandelen maar kan daarnaast ook nieuwe aandelen of obligaties uitgeven om de overname te financieren.

 

Beste?

Welke nu de beste financieringsmethode is, hangt af van de situatie op de financiële markten, de balans van de overnemer, de grootte van het over te nemen bedrijf en dergelijke. Het belangrijkste is dat een bedrijf zich niet te zwaar in schulden werkt en zich niet stort in waardevernietigende overnames.

 

Deel dit artikel