Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 18 juni 2012

Eens te meer domineerde Griekenland vorige week de krantenkoppen.

Het was vorige week op de beurzen bang afwachten wat de parlementsverkiezingen in Griekenland zouden brengen en in welke mate men het domino-effect tussen diverse eurolanden zou kunnen stoppen. Pas tegen het einde van de week ontspanden de markten zich, door geruchten over een gezamenlijke liquiditeitscreatie door de centrale banken in het geval van een Griekse schok, en door de hoop op een voor de euro gunstige uitslag. De Stoxx Europe 50 en de S&P 500 klommen respectievelijk 1,7 en 1,3 % hoger. Madrid veerde 2,5 % op, de Bel 20 deed er 0,9 % bij.

Moody’s heeft de rating van KBC (-9,6 %, houden) teruggeschroefd en benadrukte de gevoeligheid van de bankverzekeraar voor de achteruitboerende economische context in Europa. Wij hielden daar in onze ramingen al rekening mee. De Europese banksector won 2,1 %. De beurs van Zürich won maar 0,7 % nadat de Zwitserse centrale bank CS Groupe (-8,5 %) en UBS (+1,1 %, houden) verplichtte om hun eigen vermogen op te krikken. Houd bankaandelen alleen op zak als u de hoge risico's aanvaardt.

De Griekse verkiezingsuitslag stuurde de beurzen maandagvoormiddag hogerop maar daarna sloeg de twijfel opnieuw toe. De problemen van Griekenland zijn nog lang niet van de baan en er blijven heel wat vraagtekens, ook rond Spanje en Italië. De Europese kredietfaciliteit voor Spanje kon de gemoederen maar heel even bedaren en de Spaanse en Italiaanse obligatierentevoeten zitten opnieuw in de lift. De rente van meer solide lidstaten, Duitsland op kop, is dit keer evenwel niet gedaald, wat erop wijst dat beleggers de eurolanden steeds minder in twee groepen opdelen maar alle schuldpapier in euro vermijden.

Deel dit artikel