Analyse
Reverse split van Ageas 6 jaar geleden - dinsdag 10 april 2012

De verzekeringsgroep Ageas zal in augustus een reverse of omgekeerde split uitvoeren op haar aandelen. Naar aanleiding hiervan bekijken we wat een reverse split nu precies inhoudt en waarom bedrijven dit doen.

Puur technisch

Eigenlijk is deze actie een puur technische kwestie en verandert er voor de aandeelhouder niet veel. De waarde van zijn participatie wijzigt niet, alleen krijgt hij naargelang het cijfer van de reverse split minder aandelen in bezit. De oude aandelen worden ingehouden en de aandeelhouder krijgt nieuwe in de plaats.
De dag dat er een reverse split met bijvoorbeeld een factor 20 wordt doorgevoerd, zal het aandeel 20 keer meer waard zijn dan de dag ervoor maar de aandeelhouder zal zijn aandelenaantal met 20 zien gedeeld. Indien de beurskoers voor de operatie 1 euro bedroeg dan zal ze erna 20 euro bedragen.

 

Praktisch

Bij Ageas gaat men een omgekeerde split van 10 doorvoeren. De algemene vergadering moet wel nog haar goedkeuring geven maar normaal gezien zal dit geen probleem opleveren. Stel u hebt vandaag een pakket van 1000 Ageas-aandelen in bezit wat zal er dan gebeuren? Tot 6 augustus gebeurt er niets maar nabeurs van dezelfde dag gaat men de oude aandelen inhouden en 100 nieuwe aandelen geven met een waarde die vermenigvuldigd is met 10. Stel dat de slotkoers op 6 augustus 1,70 euro bedraagt, welnu dan zal het aandeel de volgende dag 17 euro noteren. De waarde van uw pakket zal dus nog steeds 1700 euro zijn.

 

En wat gebeurt er met iemand die geen veelvoud van 10 aandelen in bezit heeft, bijvoorbeeld 999 aandelen? Hij krijgt dan 99 nieuwe aandelen in bezit en de 0,9 zal hij uitbetaald krijgen in cash tegen de dan geldende koers, een betaling op een pro rata basis met andere woorden.

 

Waarom

Bedrijven die een omgekeerde split uitvoeren, doen dat vooral om hun imago naar de buitenwereld toe te verbeteren. Een bedrijf dat aan 10 euro noteert, wordt (door iedereen en dus ook beleggers) veel serieuzer genomen dan een onderneming die aan 1 euro of laat staan aan 0,5 EUR noteert. Veel beleggers zien aandelen met optisch lage koersen als speculatief en volatiel en dat is nu net wat de bedrijven zelf niet willen. Deze termen schrikken immers heel wat beleggers, zeker van het type ‘goede huisvader’, af. Het gaat soms zo ver dat bepaalde institutionele beleggers, zeker in de VS, geen aandelen mogen kopen die onder een bepaalde drempel noteren. Het is ook een manier om een streep te trekken onder het verleden. Het bedrijf wil een nieuw begin. En kan het nog mooier dan met een hogere koers? Al deze argumenten gaan zeker op voor Ageas dat definitief heel de ongelukkige saga rond Fortis achter zich wil laten.

Deel dit artikel