Analyse
Blokorder: om de markt niet te ontregelen 6 jaar geleden - woensdag 7 maart 2012

Het is niet uitzonderlijk dat op de beurs een groot pakket in het totale dagvolume verschijnt zonder dat deze aandelen effectief in het orderboek hebben gestaan en een gewone belegger het order heeft zien voorbijkomen. Grote marktpartijen hebben in dit geval een blokorder buitenbeurs laten passeren.

Niet verstoren

Institutionele beleggers (verzekeraars, banken, risicokapitaalmaatschappijen, pensioenfondsen,…) moeten voor hun klanten of voor eigen rekening soms grote aandelenpakketten verhandelen. Probleem hiermee is dat ze in een enge markt of bij een aandeel met een beperkte liquiditeit de marktwerking kunnen verstoren. Als er bijvoorbeeld in het orderboek van een bepaald aandeel enkele verkooporders staan voor in totaal 5 000 aandelen dan kan een institutioneel die 100 000 aandelen wil verkopen, die niet zomaar in de verkoop gaan zetten. Dit zou de markt ontregelen en het aandeel in kwestie een rake klap geven. Die speler gaat dan via zijn broker of eigen contacten op zoek naar een potentiële koper (of meerdere) voor zijn pakket. Daarna opteert hij voor een blokorder of een bloktransactie die buiten het zicht van de beurs zal gebeuren (zonder in het centrale orderboek te verschijnen).

 

Clearingsysteem

Het blokorder vindt buitenbeurs plaats nadat de twee betrokkenen het volume en de prijs met elkaar hebben afgesproken en daarna het geld en de aandelen aan elkaar overmaken. Als de waarde van het pakket hoger is dan 1/10 van de waarde van de gemiddelde dagomzet in het aandeel dan kan het blokorder tegen eender welke prijs gebeuren. Is dit niet het geval dan kan de prijs niet echt afwijken van wat in het orderboek staat.

 

Indien de twee betrokken partijen willen, kunnen ze het order aan de beursautoriteiten doorgeven (maar zijn daar niet toe verplicht) waardoor het in de post trading systeem terechtkomt en effectief wordt gerapporteerd in het volume van de dag. Stel dat gedurende een bepaalde handelsdag bijvoorbeeld 20 000 aandelen CMB worden verhandeld, het gemiddelde dagvolume, maar dat in het totale volume van de dag 260 000 aandelen staan vermeld. Welnu, buiten beurs zal een bepaalde institutionele belegger 240 000 aandelen hebben verkocht aan een andere belegger.

 

Het voordeel om in het systeem terecht te komen is dat het order op administratief vlak volledig volgens het boekje zal worden afgewikkeld (clearing). Dit biedt aan beide partijen een extra garantie.

 

Sterke groei

We zien trouwens dat steeds meer transacties buiten de beurs om gebeuren via alternatieve platforms en niet meer worden gerapporteerd aan de beurs. 50 % van de omzet in de aandelen genoteerd op Euronext Brussel gebeurt op deze wijze, hoewel in dit percentage enkele overlappingen zitten zodat het effectieve percentage iets lager ligt. Hoe dan ook blijft het cijfer vrij hoog. Voor de kleine belegger die enkel toegang heeft tot de reguliere markt is dat een nadeel. Een lagere liquiditeit zorgt voor een moeilijkere verhandelbaarheid en soms voor hogere prijzen. Daarenboven beschikt hij niet over alle informatie, die transacties zijn immers niet meteen terug te vinden.

 

Deel dit artikel