Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 5 maart 2012

Een extra stap richting vertrouwen

• De sfeer op de financiële markten blijft zich verder ontspannen waardoor sommige beleggers terugkeren naar risicovolle activa. Eens te meer trad de ECB op de voorgrond. De 529,5 miljard EUR die het voor drie jaar heeft geleend tegen 1 % zullen de banken toelaten de schulden terug te betalen die op vervaldag komen en tegelijkertijd Italiaans en Spaans overheidspapier te kunnen blijven kopen. Voor de eerste keer sinds augustus, ging de Italiaanse rentevoet onder de 5 %. Spanje en Frankrijk hebben van de situatie gebruik gemaakt om zich tegen betere voorwaarden te herfinancieren. De Europese banksector steeg 2,1 %.

• Gerustgesteld door de interventie van de ECB, veerden de beursindices lichtjes op. De Stoxx Europe 50 won 0,7 %. Milaan, gesteund door zijn banksector, dikte met 2,5 % aan. In België steeg de Bel20 (+1,5 %), net als Deceuninck (+13,5 %, kopen) en KBC Ancora (+9,8 %, houden). In de VS gingen de S&P500 en de Nasdaq er respectievelijk 0,3 % en 0,4 % op vooruit. Apple zwol met 4,3 % aan. De koers liep duidelijk vooruit op een succesvolle lancering van de iPad3 op woensdag 7 maart. Er was ook speculatie dat de groep een eerste dividend zou uitbetalen. Het aandeel is correct gewaardeerd. Houden.

• Het herstel van de olieprijs in New York tot 125 USD heeft het beursherstel wat afgeremd. Hoewel een dure olieprijs goed nieuws is voor de resultaten van de oliesector (+1,2 %), kan dit wel een probleem zijn voor de koopkracht en de sterkte van het economisch herstel. De defensieve waarden deden het niet onaardig zoals de consumentengoederen (+3 %), nutsbedrijven (+3 %), distributie (+2,5 %), levensverzekeringen (+3,1 %) en telecom (+2,3 %).

Deel dit artikel