Analyse
Aanpassing Bel20-index 6 jaar geleden - dinsdag 6 maart 2012

Vanaf maandag 19 maart zal de Bel20 er anders uitzien en wederom uit twintig leden bestaan. D’Ieteren en Elia zullen dan een zitje krijgen in de Brusselse beursindex. Omega Pharma, dat reeds verdween eind 2011, en Dexia Holding moeten plaats ruimen.

Dat de Bel20-index een kleine gedaanteverwisseling zou ondergaan bij zijn jaarlijkse aanpassing in maart, was algemeen geweten. Omega Pharma was er immers reeds uit gevallen eind december 2011 toen het openbaar bod op het bedrijf van Couckinvest was geslaagd. De ineenstorting van Dexia Holding in de tweede jaarhelft van 2011 zorgde er daarnaast voor dat de groep niet meer aan de voorwaarden voldeed.

 

D’Ieteren en Elia zullen op maandag 19 maart bij aanvang van de handel de vacante plaatsen innemen. Beide bedrijven voldeden aan de verschillende criteria die de beursautoriteiten vooropstellen op het vlak van beurskapitalisatie, free float en liquiditeit.
Welk percentage de twee nieuwelingen zullen krijgen en de aanpassing van de andere 18 componenten is nog niet geweten. Dit wordt enkele dagen voor de wijziging bekendgemaakt. De beursautoriteiten gebruiken in hun berekeningen de cijfers van de laatste handelsdag van januari.

 

Deze indexwijzigingen zullen positieve gevolgen hebben omdat sommige fondsbeheerders, die de Bel20 moeten schaduwen, deze aandelen zullen moeten aanschaffen.
Maar onze adviezen die we baseren op fundamentele analyse wijzigen hierdoor niet.
We verkopen D’Ieteren en houden Elia.

 

Deel dit artikel