Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 13 februari 2012

In Griekenland werden de bijkomende besparingen goedgekeurd maar niets garandeert dat het land in de eurozone zal blijven. Na de recente stijgingen van de beursindexen kozen de beleggers eieren voor hun geld.

• Na de stijging van de beursindexen sinds begin dit jaar (+4,2 % voor de Stoxx Europe 50 en +6,8 % voor de S&P 500) besloten de beleggers vorige week om een stapje opzij te zetten. De S&P 500 en de Nasdaq gaven na een aarzelende week uiteindelijk 0,2 en 0,1 % prijs, de Stoxx Europe 50 verloor 1,3 %. In het zog van zwaargewichten Mobistar (-10,6 %, verkopen), GDF Suez (-9,3 %, kopen) en Umicore (-5,5 %, houden) boerde Brussel 3,2 % achteruit. Ondanks de beslissing van de Bank of England om nog meer geld te injecteren, verloor de Britse beurs 0,8 %.

• De resultaten van GlaxoSmithKline (-0,3 %, kopen), BHP Billiton (-6,7 %) en Rio Tinto (-5,4 %, houden) konden de beleggers niet bekoren. De Griekse saga woog op de financiële aandelen (-1,6 %), die bovendien te lijden hadden onder tegenvallende resultaten voor UBS (-5,3 %, houden), Crédit Suisse (-8 %) en Barclays (-1,4 %, houden). We zijn geen koper voor de Europese financiële sector. Als de hoge risico's u niet afschrikken, mag u houden.
Door de globale risicodaling op de markten en het feit dat de economische indicatoren niet langer op een verdere achteruitgang wijzen, wonnen de cyclische waarden weer wat terrein. Defensievere aandelen zoals Veolia Environnement (–0,7 %, kopen) en GDF Suez (-9,3 %, ontgoochelende vooruitzichten 2012) werden teruggewezen. Sinds begin dit jaar verloren de telecom- en de farmasector resp. 0,6 en 1,3 %. Ze blijven o.i. interessant om u te wapenen tegen een sputterende conjunctuur en omwille van hun degelijke dividenden.

Deel dit artikel