Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 9 januari 2012

De goede economische indicatoren vanuit de VS, Duitsland en China werden gedeeltelijk tenietgedaan door de vraagtekens in de eurozone. De beurzen hebben de week afgesloten in verspreide slagorde.


• Er was geen uitgesproken trend, maar toch won de S&P 500 vorige week 1,6 % en de Stoxx Europe 1,3 %. Frankfurt klom 2,7 % hoger, onder impuls van de industriële sector : Daimler (+7,9 %, houden), ThyssenKrupp (+8,5 %) en Volkswagen vz (+7,8 %, verkopen). Milaan (-2,9 %) en Madrid (-3,2 %) moesten achteruit door hun banksector, Brussel klauterde 0,5 % hoger. In onze selectie van favoriete aandelen sprong Nyrstar (kopen) 8,2 % hoger.

• De banksector (-1,5 % in Europa) baart de beleggers nog altijd zorgen. Enerzijds zijn er de recorddeposito’s bij de ECB, anderzijds breekt bij veel andere banken het angstzweet uit als ze zien hoeveel problemen het Italiaanse Unicredit (-38 %) heeft om fondsen te werven. Als ze hun eigen vermogen niet kunnen stijven via de inkomsten uit hun activiteiten of door activa te verkopen, dreigen de overheden opnieuw in de bres te moeten springen.

• Dankzij diverse positieve economische indicatoren, konden conjunctuurgevoelige sectoren zoals non-ferro (+5,6 %), edelmetalen (+5,3 %) en chemie (+3,5 %) de rug rechten. We zijn evenwel geen koper.

 

• Door de oplopende spanningen tussen het westen en Iran en door de stijging van de dollar, steeg ook de prijs voor een vat ruwe olie verder. De oliesector (+4,2 %) blijft goedkoop. Chevron (+1,8 %) en Royal Dutch Shell (+2,7 %) zijn onze koopwaardige favorieten.

• Zakenbank JP Morgan becijferde dat de niet-financiële ondernemingen in de VS over zowat 2000 miljard USD aan liquiditeiten beschikken, wat goed is voor 11 % van de bedrijfsactiva, tegenover 7 % in de periode 1996 tot 2003. Momenteel tempert de crisis hun investeringsijver en zo houden ze middelen over om eigen aandelen terug te kopen, iets wat ze in crisistijden liever doen dan hun dividend verhogen. Die aandeleninkoop ondersteunt de beurskoersen. Op de Belgische beurs toonden Ageas (+3,2 %, houden), GDF Suez (-2,1 %, kopen) en UCB (ongewijzigd, verkopen) zich in 2011 het actiefst op dit vlak.

Deel dit artikel