Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 5 december 2011

De stemming op de beurzen is vorige week fors verbeterd doordat de centrale banken meer op de voorgrond traden en er een Europese top zit aan te komen die misschien de basis zal leggen van een budgettaire unie.


De financiële markten reageerden zeer verheugd op de maatregelen van de Europese, Amerikaanse, Canadese, Britse, Japanse en Zwitserse centrale banken om de druk op de interbankenmarkt wat te verzachten. Concreet hebben ze het voor de banken makkelijker gemaakt om goedkoop dollars te lenen bij de ECB. De operatie geeft blijk van een zekere internationale coördinatie om de val van een of meerdere financiële instellingen te vermijden. Keerzijde is wel het blijvend wantrouwen tussen de banken onderling, die steeds meer bij de ECB gaan lenen i.p.v. op de markten.

Onder impuls van de financiële sector (+11,4 %) klom de Stoxx Europe 50 vorige week maar liefst 8,3 % hoger. De beleggers juichten de maatregelen van de centrale banken toe, maar kijken ook hoopvol uit naar de nieuwe Europese top, die misschien de basis kan leggen van een budgettaire unie. Na eerdere mislukkingen waarderen ze alvast de aanzet naar meer overleg en duidelijkheid in het beleid. Milaan ging 11 % hoger, Madrid, Parijs en Frankfurt wonnen iets meer dan 10 %, Brussel 8,1 %.


Dankzij de degelijke economische indicatoren veerden ook de Amerikaanse beurzen op, met een winst van 7,4 % voor de S&P 500 en van 7,6 % voor de Nasdaq. Ook hier kregen de bankaandelen een opkikker, zoals Goldman Sachs (+9,6 %), Bank of America (+9,1 %, houden) en Citigroup (+19,2 %).

De olieprijs zette zijn opmars verder. Er is de gestegen politieke spanning tussen het VK en Iran (tweede exportland van de OPEC), en er is de dreiging van militaire acties door Israël, waardoor de bevoorrading in het gedrang zou kunnen komen. De aandelen uit de sector klommen 8,3 % hoger. Chevron (+10,2 %), Royal Dutch (+6,7 %) en Total (+8,2 %) vinden we koopwaardig.

De chemiesector boekte een weekwinst van 7,3 %, dankzij de algemene stijging van cyclische waarden en dankzij het optimisme van BASF (+16,2 %, houden). De non-ferrosector tot slot, klom 11,4 % hoger.

Deel dit artikel