Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 28 november 2011

Schuldcrisis blijft bestaan in de eurozone. In de rest van de wereld zijn de Beurzen ook fors gezakt.


• Door de fors gestegen rentevoeten voor veel Europese lidstaten gaan er steeds meer stemmen op om de ECB een rol te geven als "lender of last resort". Maar de interne verdeeldheid (Duitsland is tegen) blokkeert dat voorlopig en steeds meer beleggers keren risicovollere activa de rug toe. De Stoxx Europe 50 verloor vorige week 4,4 %, Milaan, Madrid en Frankfurt doken resp. 8,5 %, 6,6 % en 5,3 % lager. Onze Bel 20 gaf 4,7 % prijs.

• Bij de bedrijven beleeft de Britse touroperator Thomas Cook (-56,7 %) zeer moeilijke tijden door zijn hoge schuldenlast, die onvoldoende gedekt wordt door de inkomsten. In tijden van crisis moeten groepen met hoge schulden tegelijk afrekenen met een daling van hun omzet en hogere financiële lasten. Door de huidige economische evolutie en de risicoaversie bij de beleggers wachten hen mogelijk nog akelige verrassingen. Globaal genomen zijn de bedrijven in onze selectie die we koopwaardig vinden, goed gewapend om die context het hoofd te bieden: ze hebben liquiditeiten bijgetankt na de crisis van 2008, geherstructureerd, enz. De schuldenlast van Fiat (-13,1 %) en Lafarge (-8,3 %) blijft o.i. te hoog. Afblijven dus.

• De telecomuitrusters verloren vorige week 6,1 %. De joint venture Nokia Siemens Network, nummer 2 in de sector na het Zweedse Ericsson (-4,3 %), maakte bekend dat bijna een kwart van het personeel moet afvloeien. De joint venture tussen het Finse Nokia (-16,1 %, verkopen) en het Duitse Siemens (-5,2 %, verkopen) was sinds de oprichting in 2007 nog niet winstgevend. Enerzijds is de druk van de Aziatische concurrentie te hoog en anderzijds hebben de telecomoperatoren de neiging hun investeringen terug te schroeven. Het Franse Alcatel-Lucent (-14,1 %), dat we ruim een jaar terug uit onze selectie hebben gebonjourd, verkeert ook in een lastig parket.

Deel dit artikel