Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 10 oktober 2011

Conjunctuurvertraging, schuldencrisis, bankencrisis... In deze context fungeren de centrale banken opnieuw als reddingsboei. Ze konden de markten kalmeren, maar de fundamentele problemen blijven...


De Europese leiders lijken eindelijk te beseffen dat het hoog tijd is voor een "gecoördineerde" herkapitalisering van de financiële sector. Dat lijkt de conclusie na een nieuwe angstaanval rond Griekenland vorige week (begrotingstekort 2011 hoger dan verwacht) en de knieval van de Frans-Belgische bank Dexia. Dat men beseft dat er gehandeld moet worden, is op zich goed nieuws voor de reeds maandenlang geteisterde banksector, maar dan blijft het natuurlijk de vraag wie er allemaal zal betalen om de banken te redden en vanwaar het geld moet komen.

 

Hoe dan ook gingen de Europese beurzen vorige week hoger: de Europe Stoxx 50 boekte een weekwinst van 2,9 %, en hoewel Moody's de rating van Italië terugschroefde, klom de beurs van Milaan 4,7 % hoger. Parijs, Madrid en Brussel wonnen resp. 3,8 %, 2,9 % en 0,7 %. In de VS volgden de S&P 500 (+2,1 %) en de Nasdaq (+2,6 %) de stijgende trend.

 

De economische vertraging in Europa zal wegen op de autoverkoop eind dit jaar en zeker op die van 2012. We denken dat de autosector (-1,4 %) na de crisis van 2008/2009 beter gewapend is om nieuwe moeilijkheden het hoofd te bieden, maar na een goede start van 2011 belooft 2012 moeilijk te worden. Peugeot (+7,9 %, kopen) zal zijn winst dan ook wellicht zien dalen t.o.v. 2011. Op basis van voorzichtige prognoses vinden we de sector in zijn totaliteit niet aantrekkelijk.

Deel dit artikel