Analyse
Beurs voor oude aandelen 6 jaar geleden - vrijdag 21 oktober 2011

Sommige beleggers denken met weemoed terug aan de tijd toen aandelen nog werden gedrukt en er van dematerialisatie geen sprake was.

Op 22 en 23 oktober kunnen deze beleggers nog een keertje hun hart ophalen tijdens de openbare veiling van oude fysieke effecten georganiseerd door specialist ter zake Booneshares.

 

Groot aanbod

Booneshares is een centrum voor scriptofilie dat genoemd is naar zijn oprichter Mario Boone. Scriptofilie is de naam voor het verzamelen van oude aandelen die niet meer noteren maar die omwille van hun schoonheid of historisch belang worden verzameld. Het centrum organiseert twee maal per jaar een veiling van oude effecten waar iedereen kan aan deelnemen. De volgende, de 47ste ondertussen al, vindt plaats in het weekend van 22 en 23 oktober in Antwerpen.

 

Voor drievierden van de aangeboden effecten (catalogus kan worden gedownload op de website) schommelt de verkoopprijs tussen 50 en 300 EUR. Maar er zijn ook enkele pareltjes bij die voor een veelvoud hiervan over de toonbank kunnen gaan. Een aandeel van Moteurs Lenoir uit 1859, waarschijnlijk de producent van de eerste wagen, is daar een voorbeeld van. De biedingen voor dit effect starten vanaf 7 500 EUR. Voor een obligatie van de Chinese Eastern Railroad van 500 roebel voor de aanleg van een spoorlijn rond de stad Sint Petersburg is de minimum startprijs zelfs 15 000 euro. Voor elk wat wils dus.

 

Prijsbepaling?

De voorbije jaren zitten de prijzen over het algemeen in de lift omdat het aanbod beperkt blijft, het aantal papieren effecten neemt niet of nauwelijks nog toe, terwijl de interesse en de vraag gestaag stijgt. Heel wat factoren kunnen een rol spelen bij de prijsbepaling van een fysiek aandeel. Een overzicht.

 

– Ouderdom: hoe langer geleden de effecten zijn uitgegeven, hoe groter de kans dat de prijs hoog ligt. Om dit argument te plaatsen, geven we mee dat het eerste aandeel zou uitgegeven zijn door de Verenigde Oost-Indische Compagnie in het begin van de 17e eeuw. Het hoeft geen betoog dat stukken uit die periode meestal van goudwaarde zijn.
– Zeldzaamheid: hoe minder stukken er van een bepaald aandeel nog in omloop zijn, hoe hoger de prijs. Aangezien van heel wat uitgiften de oplage vrij beperkt was, zijn heel wat stukken vrij zeldzaam.
– Vraag: voor bepaalde uitgiftes is de vraag nu eenmaal groter dan voor anderen. Er komen trouwens steeds meer nieuwe kapers op de kust. Zo krijgen steeds meer kapitaalkrachtige Chinezen en Russen interesse.
– Artistieke afbeelding: sommige aandelen zijn ware artistieke pareltjes. Hoe mooier, hoe meer geïnteresseerden bereid zijn om een hoge prijs te betalen.
– Handtekening: soms zijn de effecten ondertekend door historische figuren zoals Ernest Solvay of John D. Rockenfeller. Dit verhoogt de waarde van deze effecten flink.
– Historisch belang: bepaalde industriële groepen hebben op bepaalde ogenblikken in de geschiedenis een zeer belangrijke rol gespeeld. We hoeven maar te verwijzen naar Moteurs Lenoir om dit te onderstrepen.

 

Waar en hoe?

Het evenement vindt plaats in het Crown Plaza Hotel, G. Legrellelaan 10, 2020 Antwerpen. Op zaterdag 22 oktober vindt de eigenlijke veiling van in totaal 1573 oude aandelen plaats tussen 10 uur en 18u30. En op zondag 23 oktober vindt dan een scriptofiliebeurs plaats tussen 10 en 17 uur. Op beide dagen is iedereen welkom en de toegang is gratis. Meer info over Booneshares en over het aanbod vindt u op de website www.booneshares.com. En op de website (www.scripocenter.com) kunt u aandelen kopen.

 

Deel dit artikel