Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 18 juli 2011

Italië loopt gevaar te worden besmet door de schuldencrisis en dit heeft voor wat paniek gezorgd op de beurzen.

De beurs van Milaan verloor op maandag 11 juli bijna 4 %. De beurs van Parijs getroffen door de terugval van de financiële sector (Axa, - 10,6 % ; Crédit Agricole, - 10,5 % ; Société Générale, -10 %), verloor 4,8 % terwijl de Bel20 3,8 %. Op weekbasis liet de STOXX Europe 50, net als de Amerikaanse S&P500 2,1 % liggen.

 

Beleggers lijken enkel rekening te houden met de zware schuldposities wat economische groei en winstontwikkeling betreft op middellange termijn. De Europese beurzen, die geen veiligheidsmarge hebben wat waardering betreft, zullen volgens ons een zware tol betalen als de politieke impasse blijft aanslepen of Griekenland zijn schulden niet meer zou kunnen terugbetalen. De financiële sector, bovenaan de slachtofferlijst, heeft opnieuw een moeilijke week achter de rug in afwachting van de stress tests. Wat was het resultaat ? Het resultaat geeft het vertrouwen in de stevigheid van de Europese banksector en het financiële systeem in zijn geheel zeker geen duw in de rug. Uiteindelijk verloren de Europese banken 3,9 % op weekbasis en kregen ze maandag nog klappen. We blijven de sector mijden.

 

De eerste kwartaalcijfers zetten ook aan tot voorzichtigheid onder andere door de vertraging van de omzetgroei bij L'Oréal (- 5,9 %, verkoop) of het weinig inspirerende orderboekje bij de halfgeleiderproducent ASML (- 7,7 %, verkopen). Tegenvallende resultaten van de Duitse sofwaregroep Software AG (niet in onze selectie), hebben op SAP (- 5,2 %, verkopen) en Capgemini (- 8 %, verkopen) gewogen.

 

Amerikaanse aandelen blijven interessant dankzij de innovatiekracht en dynamiek van de bedrijven. De zwakte van de dollar maakt hen volgens ons nog interessanter.

 

 

Deel dit artikel