Analyse
Texaf: verborgen waarde? 7 jaar geleden - vrijdag 24 juni 2011

De holding Texaf die uitsluitend in de Democratische Republiek Congo belegt, heeft wonderwel alle troebelen in dat land overleefd. In 2010 vierde de holding haar 85ste verjaardag. Het economische herstel van het land moet haar vastgoedpatrimonium ten goede komen. Er zou binnenkort overigens een grootscheepse operatie op stapel staan.

De koers (212,01 EUR) noteert met een décote van 30 à 40 %.
Maar elke activiteit in Congo houdt enorme risico’s in, zodat de activa nog lang fors ondergewaardeerd riskeren te blijven.

 

Congo

De Chinese honger naar grondstoffen zal de komende jaren de economie van de Democratische Republiek Congo die uitpuilt van de natuurlijke rijkdommen (delfstoffen, landbouwproducten, waterkracht …) behoorlijk stimuleren. De groei wordt op 6 % per jaar geraamd. Het Belgische Texaf, een ex-textielreus die ten onder ging aan de plunderingen van de jaren 90 en aan de Aziatische concurrentie, is een exclusief op Congo gerichte holding met drie pijlers: Carrigrès (steengroeven voor de wegenbouw), Mécelco (bouw en onderhoud van mijnwagens; verliesgevend) en vastgoed. Het is op die laatste activiteit dat de holding sinds 2002 toespitst. In Kinshasa waar de vastgoedmarkt volop boomt, heeft Texaf ± 40 hectaren eersteklas grond in concessie. Die genereert ±80 % van de bedrijfswinst en vertegenwoordigt volgens ons 9/10 van de intrinsieke waarde. Texaf heeft er veel gebouwd en gerenoveerd en verhuurt standingvolle (veiligheid, zwembad …). Zo kon de groep haar huurinkomsten de laatste vijf jaar nagenoeg verdubbelen en de bouwkosten in 4 of 5 jaar delgen! En binnenkort zou ze een contract voor de verhuur van 23 000 m² in kantoren omgebouwde pakhuizen tekenen.

 

Risico’s

Maar er zijn ook risico’s. Het con-cessiesysteem dat buitenlanders opgelegd wordt laat onzekerheid bestaan over het verdere genot van de activa. De pogingen tot beroving zijn frequent in het land. En de groeimogelijkheden zijn beperkt door de lastige moeilijke financiering (lokale banken onvoldoende gekapitaliseerd, buitenlandse banken bang om in Congo te investeren).

 

Op de Beurs

Het aandeel noteert met een décote van 30 à 40 %, excl. een schuldvordering van 163 EUR per aandeel op de Congolese overheid die voortvloeit uit een nationalisatie in 1965 en die blijft bestaan ondanks een 14 jaar oud vonnis … Op korte termijn zou de décote wat kunnen verminderen gezien de hoop op het grote contract dat Texaf in de schijnwerpers zal plaatsen. Maar elke activiteit in Congo houdt enorme risico’s in, zodat de activa nog lang erg ondergewaardeerd riskeren te blijven.

Deel dit artikel