Analyse
Sipef: interessante VVPR-strip? 7 jaar geleden - dinsdag 21 juni 2011

Aandeelhouder van Sipef ontvangt binnenkort een brutodividend van 1,50 EUR per aandeel. Is het interessant om strips te kopen om minder roerende voorheffing te betalen?

Lagere roerende voorheffing

Het is een feit dat wanneer u de strips van het onderliggende aandelen in uw bezit hebt, u slechts een roerende voorheffing van 15 % in plaats van 25 % moet betalen. VVPR staat trouwens voor Verminderde Voorheffing en Précompte Reduit. De vraag die u zich moet stellen is of het fiscale voordeel voldoende groot is tegenover de prijs van de strip en de transactiekosten (en eventueel nog verhoogd met het bewaarloon) die u zal moeten ophoesten. We bekijken dit even bij Sipef.

 

Kostprijs

Op Euronext Brussel kan u een strip van Sipef kopen tegen 0,15 EUR (prijs geldig rond 15 juni). Opgepast, het effect noteert op de enkele fixingmarkt en wordt dus slechts één keer per dag, om 15 uur, verhandeld. Indien u b.v. 200 aandelen in uw bezit hebt, koopt u 200 strips tegen een koers van 30 EUR.

 

Zoals bij elke beurstransactie moet uw transactiekosten betalen aan uw financiële tussenpersoon. Deze kosten liggen echter meestal lager dan bij de aankoop van een gewoon aandeel. Bij het meerendeel van de tussenpersonen betaalt u 2,50 EUR of 5 EUR aan transactiekosten. Laten we ervan uitgaan dat u 5 EUR betaalt, dan komt de totale kost op 35 EUR uit.

 

Voor de volledigheid kan het ook geen kwaad om te kijken of er ook bewaarkosten (jaarlijkse kosten om strips op de effectenrekening aan te houden) bij komen kijken. De meeste banken laten deze kosten echter vallen. Bij Bolero moet u jaarlijks een kleinigheidje van enkele tientallen cents betalen. Te verwaarlozen dus.

 

Verdict

Het dividend van Sipef (ex-coupondatum 1 juli 2011) bedraagt 1,5 EUR of totaal 300 EUR bruto (200 x 1,5 EUR). Nemen we daar een roerende voorheffing van 25 % op dan krijgt u netto 225 EUR. Hebt u de strips in handen dan wordt er slechts 15 % van afgeroomd en houdt u nog 255 EUR over. Het verschil bedraagt dus 30 EUR. Na de eerste dividenduitkering zal u nog niet alle kosten hebben terugverdiend. Houdt u echter de aandelen nog een jaar aan dan wordt de operatie winstgevend. Op voorwaarde natuurlijk dat het dividend voor 2012 min of meer behouden blijft. Dit is zeer waarschijnlijk aangezien Sipef een zeer stabiele dividendpolitiek heeft. Volgend jaar zal u dus nogmaals 30 EUR op zak steken, voldoende om uw kosten te dekken.

 

Voor het aandeel Sipef is de aankoop van strips de moeite waard op voorwaarde dat u van plan bent de aandelen tot volgend jaar te behouden. Aangezien er slechts een beperkt aantal strips worden verhandeld per dag, doet u er goed aan een limietkoers (de koers van de vorige handelsdag bijvoorbeeld) in te geven. Indien u dit nalaat, loopt u het risico een veel te hoge prijs te betalen.

 

Het hangt van geval tot geval af of de aankoop van strips interessant zijn: beschikt u over een voldoende groot aandelenpakket zodat het de moeite waard is. Het kan immers jaren duren vooraleer de hele operatie is terugverdiend (als het te lang duurt, is het niet interessant te kopen).

Deel dit artikel