Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 9 mei 2011

Door de vrees voor een vertraging van de wereldwijde economische dynamiek gaven de grondstoffenprijzen en een aantal beurzen vorige week duidelijk terrein prijs.
• De onweersbui op de beurzen vertrok vanuit de VS, waar de economische groei tekenen van vertraging vertoont. Zo werden de voorbije weken de resultaten van grote namen als Kellogg (-0,9 %), Procter & Gamble (+0,6 %), Kimberly-Clark (+1,2 %, kopen) en Holcim (-5 %) al ontgoochelend bevonden (vooral door gestegen grondstoffenprijzen). Vorige week waren er niet echt grote verrassingen in negatieve zin, maar anderzijds vonden we de resultaten van bijv. AB InBev (-4,1 %, verkopen) en Belgacom (-5,8 %, houden) ook zeker geen hoogvliegers. De vraagtekens rond de inflatie, de wereldwijde groei en de overheidsschulden zijn niet nieuw, maar het feit dat ze samenvallen en aanhouden ondergraaft het vertrouwen. Ondanks de goede tewerkstellingscijfers vanuit de VS gaven de beurzen dan ook terrein prijs. De S&P 500 dook 1,7 % lager, de Stoxx Europe 50 verloor 0,8 %. Milaan, Madrid en Brussel gaven respectievelijk 2,1 %, 2,5 % en 2,4 % prijs.

• Nadat de grondstoffenprijzen hun hoogste punt van de voorbije drie jaar hadden bereikt, gaven onder meer de koper-, zilver-, katoen-, en palmoliekoersen nu duidelijk terrein prijs. De markten vragen zich steeds meer af of het herstel zal voortduren, en bij een economische terugval (een scenario dat we niet meteen verwachten) zal de vraag naar grondstoffen dalen. De geopolitieke situatie in het Midden-Oosten en Afrika is niet verder verslechterd, waardoor de prijs voor een vat ruwe olie in New York opnieuw daalde tot onder de 100 USD. De oliesector gaf vorige week 4 % prijs en blijft o.i. interessant, de grondstoffensector verloor 4,2 % en vinden we niet koopwaardig.

• De financiële waarden zaten de hele week in het verlies, met een daling van 1,4 % voor de banken (-0,8 % levensverzekeraars, -1,3 % niet-leven). De resultaten van Société Générale (-4,1 %, houden), Lloyds Banking Group (-8,9 %, verkopen) en Zurich Financial Services (-3,2 %, kopen) bleven onder de verwachtingen. De onzekerheid omtrent de Griekse schulden houdt aan en de waarderingen zijn niet echt aantrekkelijk. We laten de banksector links liggen.

Deel dit artikel