Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 18 april 2011

Ontgoochelende bedrijfsresultaten.

Ondanks een iets hoger dan verwachte winst, werden de kwartaalresultaten van Alcoa (- 7,8 %) koel onthaald door de beleggers. Die vrezen dat de hoge grondstoffenprijzen de marges zullen beginnen aantasten. Ook Google (- 8,2 %) kon niet aan alle verwachtingen voldoen en zorgde zo voor nog meer nervositeit. Nog in de VS waren de resultaten van de banken ronduit ontgoochelend: JP Morgan verloor 4,2 %, Bank of America zelfs 4,9 %.

 

In Europa leden de banken (-2,6 %) onder de weinig overtuigende prestaties van hun Amerikaanse sectorgenoten en onder nieuwe verklaringen van de Duitse minister van financiën over de noodzaak van een Griekse schuldherschikking. Onder meer Société Générale (- 5,5 %), Deutsche Bank (- 3,8 %) en BCP (- 6,1 %) kregen rake klappen. 

 

Door de ramp in Japan keren veel beleggers de halfgeleidersector (-1,8 %) de rug toe, uit vrees voor productieverstoringen STMicroelectronics gaf 5,1 % prijs, ASML tuimelde 5,5 % lager.

 

De S&P 500 en de Nasdaq gaven over de hele week allebei 0,6 % prijs, de Stoxx Europe 50 verloor 1,4 %, en de Spaanse en Italiaanse beurs gleden respectievelijk 3,2 en 2,5 % lager door angst rond de overheidsschuldencrisis. Onze Bel20 moest 0,4 % prijsgeven.

 

Op lange termijn, en ondanks de inflatiedruk, blijven Chinese aandelen een must in uw portefeuille. Het potentieel van het land blijft immers immens. Het aandelenfonds Fidelity China Focus A EUR is een aanrader.

Deel dit artikel