Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 21 februari 2011

De economische groei in de eurozone lijkt al niet verder meer te versnellen maar dankzij goede kwartaalresultaten van Europese bedrijven konden de beurzen vorige week toch opnieuw hoger klimmen.

•  In Europa publiceerden verschillende zwaargewichten beter dan verwachte kwartaalresultaten.
In de banksector (+3,2 %) was dat o.a. het geval voor BCP (+3,9 %, houden), Barclays Bank (+5,9 %) en Société Générale (+7,3 %, houden). In de VS werd de hoop op een economische heropleving gevoed door de goede cijfers van de detailverkoop. De stijging van de detailhandelsverkopen in januari bevestigt dat de interne vraag de fakkel overneemt van de externe vraag, die dit jaar zwakker is dan in 2010. Minpunt was echter de kleine stijging van de wekelijkse werkloosheidsaanvragen. Dit laatste zet echter het scenario van een vrij aardig economisch herstel en verder stijgende beurzen niet op de helling.
De S&P 500 klom vorige week 1 % hoger, de Stoxx Europe 50 won 1,5 %. Milaan, Madrid en Brussel deden er resp. 1,6 %, 2,4 % en 1,5 % bij. De Nasdaq won 0,9 % en steeg lichtjes boven zijn niveau van 2007. De technologiewaarden sponnen garen bij de goede kwartaalresultaten van Dell (+10,4 %).


•  Ook verschillende bedrijven uit de voedingssector (+1,3 %) kwamen met resultaten. Het einde van 2010 viel beter mee dan verwacht maar ze blijven kampen met een moeilijke situatie in de ontwikkelde landen en zijn daardoor erg gevoelig voor elke vertraging in de groeilanden. Gezien de hoge grondstoffenprijzen wordt het afwachten in welke mate ze in staat zijn om hun verkoopprijzen op te trekken. Onze voorkeur gaat uit naar Kraft Foods (+0,8 %), dat we kopen, en naar Coca-Cola (+1,5 %), Nestlé (+0,7 %) en Diageo (-0,5 %), die we houden.

Deel dit artikel