Analyse
Accentis: +50 % de ene dag, -33 % de andere! 7 jaar geleden - dinsdag 22 februari 2011

De laatste tijd staat het aandeel Accentis bijna elke dag bovenaan de rangschikking van de sterkste stijgers of dalers op de beurs van Brussel. De ene dag gaat het aandeel er 50 % op vooruit, de andere dag verliest het 33 % en aan deze koersbewegingen lijken maar geen einde te komen.

Enorme koersbewegingen

Inderdaad, de koersbewegingen van Accentis, een Belgisch bedrijf dat het vastgoed beheert van de industriële groep Punch, zijn op het eerste zicht vrij spectaculair. Bekijken we dit fenomeen eens van dichterbij. Accentis kent aanzienlijke financiële problemen waardoor de beurskoers nog slechts een schim is van zichzelf. De koers van het aandeel schommelt immers al geruime tijd tussen de 0,02 EUR en 0,03 EUR, wanneer aan de ene kant meer kopers bereid zijn om aandelen te kopen tegen 0,03 EUR of aan de andere kant meer verkopers bereid zijn te verkopen tegen 0,02 EUR. Wanneer de koers nu van 0,02 naar 0,03 EUR stijgt, gaat het in absolute termijn over één cent maar relatief bekeken is de stijging 50 %! Als de koers daarentegen daalt van 0,03 naar 0,02 EUR dan is dit een daling van 33 %. De indrukwekkende koersbewegingen zijn hiermee verklaard.

Gebruik van maken?

Men zou nu kunnen denken dat het volstaat om een groot pakket te kopen tegen 0,02 EUR om het daarna tegen 0,03 EUR van de hand te doen en zodoende een makkelijke winst van 50 % op zak te steken. Maar in de praktijk zal dit niet van een leien dakje lopen. Er staan aan de koperszijde (toestand orderboek 16/02) maar liefst 311 aankooporders voor 38 miljoen aandelen tegen 0,02 EUR. Als u dus een order inzet tegen 0,02 EUR komt u achteraan in de rij te staan. Aangezien dagelijks gemiddeld slechts 900 000 aandelen van eigenaar verwisselen, zal het nog een heel eind duren vooraleer uw order aan de beurt komt. Eenmaal uitgevoerd, moet u het pakket verkocht zien te krijgen aan 0,03 EUR. Er staan echter in het orderboek maar liefst 590 verkooporders, goed voor 62 miljoen aandelen, tegen 0,03 EUR. Heel wat geduld is hier op zijn plaats. Uw verkoop kan immers maanden op zich laten wachten. Bovendien noteert Accentis op de dubbele fixingmarkt van Euronext Brussel. Dit houdt in dat er per dag twee keer aandelen worden verhandeld, om 11u30 en 16u30.

Niet alleen is het praktisch moeilijk haalbaar, er hangt ook een heel wat risico aan vast. De vastgoedholding Accentis is immers niet meteen een toonbeeld van stabiliteit. Eind vorig jaar haalde de groep nog 15 miljoen euro op om te kunnen overleven. Het is dus niet zeker dat het aandeel eeuwig tussen 0,02 en 0,03 EUR zal blijven schommelen. Begin dit jaar viel het aandeel zelfs al een keer terug tot 0,01 EUR. Succes is dus niet gewaarborgd, zelfs als u over heel wat geduld beschikt. Er bestaat zelfs een kans dat u tegen verliezen aankijkt.

We kunnen uiteindelijk besluiten dat u beter wegblijft van dit zeer speculatieve aandeel. Gemakkelijke winsten op de beurs bestaan nu eenmaal niet.

Deel dit artikel