Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 31 januari 2011

De beleggersogen blijven gericht op de binnenlopende bedrijfsresultaten. Algemeen hadden de beursindexen vorige week te lijden onder winstnemingen en ongerustheid over de situatie in Egypte.

De meeste bedrijfsresultaten die aan het begin van de week bekend raakten, overtroffen de verwachtingen. Dat was in de technologiesector het geval voor Texas Instruments (+1,1 %, houden) en STMicroelectronics (+2,6 %), en in de industriële sector voor Fiat (-4,3%) en DuPont (+4 %, houden).


De Dow Jones flirtte een tijdje met de 12.000 punten – een niveau dat hij niet meer haalde sinds juni 2008 – maar moest daarna terrein prijsgeven onder impuls van winstnemingen en ontgoochelende resultaten bij American Express (-4,6 %), Johnson & Johnson (-4,2 %), Ford (-9,3 %) en Amazon (-3,2 %).


Globaal genomen verrassen de omzetcijfers van de resultaten die tot dusver bekend zijn, toch een signaal dat de bedrijven profiteren van het economisch herstel. President Obama riep in zijn "state of the union" op tot het bevriezen van de overheidsuitgaven en een daling van de bedrijfsbelastingen, maar dat volstond niet om de winst van het begin van de week vast te houden. Uiteindelijk gaven de S&P 500 en de Nasdaq resp. 0,5 en 0,1 % prijs door winstnemingen en door de situatie in Egypte. De markten vrezen voor de gevolgen van een mogelijke destabilisering in de hele regio. De Stoxx Europe 50 verloor vorige week 0,6 %, Brussel 0,3 %. Frankfurt zwom tegen de stroom in en won 0,6 %. Na het bekend raken van een negatieve groei in het VK in het vierde kwartaal van 2010, verloor de FTSE-index 0,2 %.


De farmasector (-1,1 %) publiceerde wisselvallige resultaten. Ondanks een stijging van de winst per aandeel met 11 %, bleef Novartis (-2,6 %, kopen) onder de verwachtingen. De winst per aandeel van Eli Lilly (stabiel, houden) steeg conform onze verwachtingen met 16 % en die van AstraZeneca (+2,7 %, houden) heeft ons aangenaam verrast. Het analistenheir is het erover eens dat de farmasector een moeilijk jaar tegemoet gaat: concurrentie generische producenten, hervorming van de gezondheidszorg in de VS en prijsdalingen in Europa.

Deel dit artikel