Analyse
MDxHealth: een nieuwe naam onder de zon 7 jaar geleden - vrijdag 22 oktober 2010

Een nieuwe naam is recent op de aandelenlijst van de Brusselse beurs verschenen, MDxHealth. Wat doet dit bedrijf?

Naamswijziging

Het gaat hier over het voormalige OncoMethylome Sciences, een Belgische biotechbedrijf dat in 2003 het levenslicht zag en in 2006 werd geïntroduceerd op Euronext Brussel. Maar het bedrijf had het de voorbije maanden niet onder de markt en besliste het roer drastisch om te gooien. Een naamswijziging paste in die strategiewijziging en vanaf 7 oktober ging OncoMethylome door het leven als MDxHealth (ticker MDXH). MDx staat trouwens voor molecular diagnostics.

 

Verleden

De onderneming ontwikkelde tot voor de strategieommezwaai zeer gesofisticeerde moleculaire diagnosticatesten om verschillende vormen van kanker op te sporen. Deze testen spoorden bij bepaalde genen, waar aangetoond was dat ze een rol speelden bij de kankerontwikkeling, kanker op. Op een bepaald ogenblik had de groep negen tests in uiteenlopende onderzoeksfases die geënt waren op zes verschillende kankertypes. Er kwam een kink in de kabel toen farmagroep Johnson & Johnson besliste om geen licentie te nemen op een bepaalde prostaatkankertest. De financiële crisis deed het bedrijf ook geen goed want het ondervond problemen om zich te financieren. Het bedrijf kwam in een lastig parket terecht omdat het te veel had gerekend op die ene samenwerking. Het aandeel daalde tot onder de 2 EUR terwijl het aandeel in zijn topdagen nog 12 EUR kostte.

 

Strategische ommezwaai

Vandaar dat het zijn focus heeft verlegd. MDxHealth gaat zich enkel nog toespitsen op kankertests voor prostaat, longen en dikke darm en wil nu de tests volledig zelf in huis ontwikkelen om ze daarna door te verkopen. Bovendien wil het ook meer tests ontwikkelen die aangeven hoe een bepaalde kanker evolueert en welk effect een bepaalde therapie erop heeft. Recent sloot de groep een samenwerkingsakoord met GlaxoSmithKline.

 

Advies

Het bedrijf blijft ondanks de koerswijziging zeer risicovol en afhankelijk van de marktacceptatie van zijn verschillende tests. We raden dit hoogst speculatieve aandeel dan ook niet aan.

 

Deel dit artikel