Analyse
KKR naar de beurs: wat te doen? 7 jaar geleden - maandag 26 juli 2010
De Amerikaanse risicokapitaalmaatschappij KKR (Kohlberg, Kravis, Roberts), gekend door enkele spectaculaire operaties, is op de beurs van New York geïntroduceerd. We raden aan er niet in te beleggen.

Private equity
KKR is vooral actief op het vlak van risicokapitaal ook wel private equity genoemd. De activiteit van de groep bestaat erin om de controle van een onderneming in handen te krijgen en ze te herstructureren. De doelstelling is daarna het bedrijf te verkopen aan een derde partij of naar de beurs te brengen en zo een meerwaarde te boeken. Deze overnames worden in grote mate gefinancierd door schulden (Leveraged buy out of LBO in het Engels), wat toelaat om zeer grote verrichtingen te doen. Banken laten zich ook in met deze activiteiten, via fondsen gespecialiseerd in private equity, om te kunnen investeren in niet-beursgenoteerde ondernemingen die kapitaal zoeken om zich verder te ontplooien.

Op de beurs
· Op 15 juli is KKR geïntroduceerd op de beurs van New York. De objectieven: kapitaal ophalen om meer verrichtingen te kunnen doen, investeringen te kunnen doen in China en minder te moeten terugvallen op LBO’s.
· De eerste stappen van KKR op de beursvloer zijn weinig indrukwekkend geweest ondanks een correcte introductieprijs. Dit mag niet verbazen als men weet dat het bedrijf een groot deel van zijn activiteiten baseert op de opbouw van schulden. Iets waarvoor beleggers heden ten dage hun neus ophalen. Bovendien hebben de economische crisis en de volatiliteit op de beurzen het aantal verrichtingen waarbij KKR betrokken partij is de laatste jaren flink doen slinken. Op langere termijn zou de op stapel staande strakkere bankreglementering risicovolle operaties zoals private equity aan banden kunnen leggen en KKR in het hart treffen.

Mijden
Het aandeel KKR lijkt ons niet duur. Maar gezien de tegenkantingen die we eerder aanhaalden, zouden we het aandeel mijden. Daarenboven is de prestatie van het fonds rechtstreeks verbonden met de competentie van de twee oprichters (Henry Kravis en George Roberts). Indien één van de twee zich zou terugtrekken dan kan dit zwaar op de prestatie van de groep wegen.

Deel dit artikel