Analyse
Wat nu met het aandeel Lernout & Hauspie ? 17 jaar geleden - maandag 25 september 2000

WAT NU MET HET AANDEEL LERNOUT & HAUSPIE ?

De koers van de Ieperse spraak- en taaltechnologiespecialist Lernout & Hauspie (L&H; 15,75 USD) zit al enkele maanden in een neergaande spiraal en daalde vorige donderdag opnieuw met 30 %. Als u aandelen L&H hebt, mag u niet in paniek verkopen. Bijkopen zouden we voorlopig niet meer doen.

Vragen bij de Aziatische omzet

Als L&H in mei van dit jaar zijn kwartaalresultaten bekendmaakt, meldt het management enkel dat de omzetgroei grotendeels in Azië is gerealiseerd zonder daarbij verdere geografische details te geven. Meer wordt duidelijk als L&H eind juni een verplicht gedetailleerd rapport neerlegt bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities & Exchange Commission). Uit de geografische verdeling van het omzetcijfer blijkt dat de verkopen van L&H overal terugliepen in vergelijking met het eerste trimester van 1999. De enige uitzondering is Zuid-Korea. Dat land alleen is goed voor meer dan de helft van de totale omzet. Maar begin augustus stelt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal Europe zich vragen bij de verkoopsuccessen in Zuid-Korea. Ze verdenkt er L&H van een loopje genomen te hebben met de realiteit. De krant vindt het op zijn minst zeer eigenaardig dat een westers bedrijf op zo'n korte termijn een doorbraak en een enorm succes forceert op de moeilijk toegankelijke Koreaanse markt. Dank zij geruststellende verklaringen van L&H en de beslissing om een interne audit door te voeren, kan het aandeel zich tijdelijk herstellen. Als kort daarna de wegen van de algemene directeur van L&H en het bedrijf scheiden, neemt de koers weer een duik. En als - vorige week - duidelijk wordt dat de SEC een onderzoek voert naar de financiële rekeningen van L&H, volgt een nieuwe koersval.

En wat nu ?

Wat er nu zal gebeuren is nog onduidelijk. Er zijn grosso modo twee scenario's mogelijk :
- De SEC komt over enkele weken tot de conclusie dat er niets aan de hand is met de financiële rekeningen van L&H. In dat geval moet het vertrouwen van de beleggers in het aandeel normaal automatisch terugkeren.
- De SEC concludeert dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden waarbij L&H bij rechterlijk bevel kan worden veroordeeld tot het betalen van een boete of tot het aanpassen van zijn boekhouding. Dit kan mogelijk enkele weken en zelfs maanden in beslag nemen. In dat geval zal de koers van L&H nog enige tijd onder druk staan.

Advies

Tot de SEC zijn onderzoek heeft afgerond en zijn besluiten heeft bekendgemaakt, zal de onzekerheid blijven wegen op de koers van L&H. Daarom raden we u aan het aandeel niet te kopen. Als u het in portefeuille hebt, kunt u het volgens ons best voorlopig bijhouden en wachten op betere tijden.

KOERS VAN HET AANDEEL LERNOUT & HAUSPIE
(in USD)

De Vlaamse spraaktechnologieproducent Lernout & Hauspie zit momenteel in het oog van de storm. Als u de aandelen hebt, houdt u ze voorlopig best bij.Maar de situatie is nu te onzeker om bij te kopen.

Deel dit artikel