Analyse
Openbaar omruilbod op aandelen BIL 19 jaar geleden - maandag 10 mei 1999

OPENBAAR OMRUILBOD OP AANDELEN BIL...

Nog tot en met 12 mei hebt u de kans om uw aandelen van de Banque Internationale à Luxembourg (BIL) in te ruilen tegen aandelen van de moederbank Dexia. De voorwaarden van dit openbaar omruilbod (OBO) zijn correct. Voor de belegger is het wel spijtig dat het maar zo kort heeft gelopen en dat Dexia er weinig of geen informatie over heeft verstrekt. Probeer nog snel op het bod in te gaan. Als dat niet lukt, zal er wellicht niets anders opzitten dan uw aandelen BIL op de beurs van Luxemburg te verkopen, alhoewel u dan iets minder zou kunnen opstrijken dan de theoretische waarde van wat het bod u zou opleveren.

Herschikking

• Bankgroep Dexia is bezig met een vereenvoudiging van haar groepsstructuur. Daarom biedt ze u tot en met 12 mei de kans uw aandelen van haar Luxemburgse dochter BIL om te ruilen. Elke 2 aandelen BIL geven recht op 5 aandelen Dexia Belgium, 10 aandelen Dexia France en een bedrag in baar geld van 41 000 frank. Binnen afzienbare tijd zal Dexia dan naar alle waarschijnlijkheid de schrapping van de notering van de BIL-aandelen op de beurs van Luxemburg aanvragen.
• De banken van de Dexia-groep hebben volgens ons stuk voor stuk goede perspectieven. Ook de voorwaarden van het OBO lijken ons correct. U kunt er echter enkel nu nog op ingaan als u er heel snel bij bent. We raden u aan dat te doen, ook al zult u dan zowel met aandelen zitten die op de Franse beurs noteren als aandelen die op de beurs van Brussel noteren. U zult dus twee koersen in het oog moeten houden en bij een eventuele latere verkoop zult u ook dubbele kosten moeten betalen.
• Als het niet meer lukt om op het aanbod in te gaan kunt u uw aandelen BIL via uw financiële tussenpersoon verkopen op de beurs. We raden u aan een verkooplimiet te plaatsen van 1 500 euro. Als die limiet niet gehaald wordt, zult u ze moeten verlagen. We houden u alleszins op de hoogte.
• Voor een OBO waarbij aandelen van drie landen betrokken zijn (Luxemburg, België en Frankrijk) vinden we dat de periode waarop u erop kunt ingaan wel erg beperkt is. Ook het gebrek aan duidelijke informatie voor de aandeelhouders van BIL is betreurenswaardig want het beknot in zekere zin de kansen van de particuliere aandeelhouder om op het bod in te gaan.

KOERS VAN HET AANDEEL BIL

Als u het aandeel BIL nu op de beurs van Luxemburg verkoopt, bestaat de kans dat u er minder voor krijgt dan wat u zou kunnen opstrijken door in te gaan op het OBO van Dexia.

Deel dit artikel