Analyse
Openbaar bod op aandelen Cockerill Sambre 19 jaar geleden - maandag 22 februari 1999

OPENBAAR BOD OP AANDELEN COCKERILL SAMBRE

Zoals bekend neemt de Franse staalgroep Usinor het Waalse COCKERILL SAMBRE (CS) over. Om alle aandeelhouders de kans te bieden hun aandelen te verkopen tegen dezelfde prijs als deze die Usinor betaalde aan het Waalse Gewest, de hoofdaandeelhouder van COCKERILL SAMBRE, lanceert Usinor nu een openbaar bod op de aandelen (OBA) Usinor die nog onder het publiek verspreid zijn. Naast een bedrag in baar geld bied Usinor ook een "meerprijsbon", die u over een zevental jaar eventueel zult kunnen verzilveren.

Baar geld...

Op 4 maart wordt het prospectus over het OBA gepubliceerd, maar nu al is duidelijk dat u voor elk aandeel COCKERILL SAMBRE met coupon nr. 10 en volgende aangehecht een bedrag in baar geld zult krijgen van 165 frank (4,09 EUR). Dat bedrag stemt overeen met de prijs die Usinor betaalde aan het Waalse gewest (152 frank), plus het laatste dividendbedrag (12 frank) plus de intrest op dit alles (1 frank) tussen 1 januari 1999 en de geplande uitbetalingsdatum.

...en een meerprijsbon

Bij het afsluiten van de deal tussen COCKERILL SAMBRE en Usinor is bepaald dat het Waalse Gewest voorlopig nog 25 % van de aandelen van CS behoudt. Dat pakket zal over zowat 7 jaar eveneens door Usinor worden gekocht, tegen een prijs die afhangt van de koersevolutie van een aantal andere Europese staalaandelen. Toen bekend raakte dat Usinor de resterende 25 % van CS pas over zeven jaar zal kopen, werd geopperd dat dit in het nadeel is van de kleine beleggers. Aangezien zij immers door de wellicht nakende schrapping van de notering van CS zowat verplicht zijn op het OBA in te gaan en dus al hun aandelen moeten verkopen tegen een prijs die niet voordelig is, zouden zij niet kunnen profiteren van de eventuele hogere prijs die Usinor over zeven jaar zal betalen voor de resterende aandelen CS. Usinor heeft evenwel beslist dat euvel te verhelpen door aan de aandeelhouders een zogenaamde meerprijsbon toe te kennen. Elk aandeel CS geeft recht op één meerprijsbon. Als Usinor over 7 jaar inderdaad een hogere prijs betaalt dan nu voor de aandelen, zal die bon u het recht geven om eveneens in baar geld dat verschil op te strijken. Momenteel schat de financiële directie van Usinor de waarde van de meerprijsbon, die niet op de beurs genoteerd zal worden, op zowat 0,21 EUR (8,5 frank). In afwachting van verdere details rond het OBA, mag u uw aandelen CS nog wat bijhouden.

KOERS VAN HET AANDEEL COCKERILL SAMBRE (in euro)

De details over het openbaar bod tot aankoop op de aandelen Usinor worden op 4 maart bekendgemaakt. Ondertussen mag u uw aandelen COCKERILL SAMBRE nog wat bijhouden.

Deel dit artikel