Nieuws

Wat is het verschil tussen tak 21 en tak 23?

1 maand geleden - dinsdag 30 april 2019
Waar staan deze begrippen voor en wat zijn de verschillen?

Tak 21

Een levensverzekering van het type ‘tak 21’ is beter bekend als de spaarverzekering. Het rendement ervan bestaat uit een gewaarborgd rendement en kan worden aangevuld met een facultatieve winst-deelname. De winstdeelname is niet gegarandeerd en hangt van de resultaten van de verzekeraar af. De tegoeden van spaarverzekeringen onder Belgisch recht worden beschermd door het Garantiefonds tot 100 000 euro, per persoon en per verzekeraar. Die onder Frans recht tot 70 000 euro. 

Spaarverzekeringen zijn vanaf het achtste jaar vrijgesteld van roerende voorheffing (30%). Om fiscale redenen is een spaarverzekering enkel interessant wanneer u uw spaargelden minstens acht jaar kunt laten staan en u geen enkel risico wilt nemen met uw kapitaal. Ontdek onze favorieten.

Tak 23

Een levensverzekering van het type ‘tak 23’ wordt ook een beleggingsverzekering genoemd. Hier is het rendement niet gegarandeerd, maar hangt het af van de prestaties van een of meer beleggingsfondsen. Als de financiële markten het goed doen, gaat uw kapitaal omhoog. Gaat het minder goed, dan kunt u kapitaalverlies lijden. Beleggingsverzekeringen zijn vanaf het begin volledig vrijgesteld van roerende voorheffing (30%). Wel betaalt u op elke storting een verzekeringstaks van 2%. Die betaalt u trouwens ook bij een spaarverzekering. Belangrijk bij een beleggingsverzekering is dat de onderliggende beleggingsfondsen van goede kwaliteit zijn. De kostenstructuur (hoge instap- en beheerkosten) durft soms dik tegen te vallen. Dat is echter niet altijd zo. Het blijft daarom belangrijk om de voorwaarden van zo’n beleggingsverzekering na te kijken en te vergelijken, net als die van soortgelijke bankfondsen.

Deel dit artikel