Nieuws

First-rekening van Ethias: aanvaard de premie als u op zeker wilt spelen

1 jaar geleden - maandag 19 juni 2017
De waarborgen omtrent de buitenlandse overnemer zijn ontoereikend.

Noch Ethias, noch de FSMA, noch de Nationale Bank konden de nodige waarborgen bieden omtrent het feit dat de buitenlandse overnemer van de FIRST-rekeningen een gelijkwaardig veiligheidsniveau zal bieden als in ons land. Ze laten de spaarders dus in de kou staan. Als de veiligheid van uw tegoeden bovenaan uw prioriteitenlijst staat, dan hebt u geen andere keuze dan in te gaan op het afkoopbod van Ethias en de uitstappremie van 25% op zak te steken.

Consument met de rug tegen de muur

Door te communiceren dat het de FIRST-rekeningen wil verkopen aan een buitenlandse overnemer, en erbij te vermelden dat de huidige garantie van 100.000 euro per persoon mogelijk niet zal bestaan in het land van de overnemer, plaatst Ethias zijn spaarders met de rug tegen de muur. Ethias weigerde de namen van eventuele overnemers bekend te maken, en al evenmin hun nationaliteit. De verzekeraar bleef ook doof voor ons voorstel om van de overnemer te eisen dat die aan de verzekerden na de overdracht de kans zou bieden om alsnog tegen dezelfde voorwaarden als het afkoopbod van Ethias uit te stappen, maar dan wel met kennis van zaken over de overnemer.

Aanvaard de premie als u op zeker wilt spelen

Voor Ethias is een premie van 25% betalen een goede zaak in vergelijking met wat de overnemer nog zal betalen voor de contracten. Spaarders die van plan waren nog jarenlang de hoge gewaarborgde rentevoet van hun contract op te strijken, die voelen zich vandaag terecht bekocht. Als de absolute veiligheid van uw tegoeden voor u prioritair is, dan hebt u geen andere keuze dan de premie van 25% te aanvaarden en uit te stappen. Als uiteindelijk toch geen enkele verzekeraar de First-portefeuille wil overnemen, dan hebt u wel nog de kans om op uw stappen terug te keren. Is absolute veiligheid voor u van minder belang, en wilt u de rest van uw leven de uw beloofde hoge rentevoet opstrijken, dan kan dat, maar weet dan dat u zich blootstelt aan het soliditeitsrisico van de overnemer.


Deel dit artikel