Analyse
Daling gewaarborgde rente bij Ethias en Federale 1 jaar geleden - dinsdag 10 januari 2017
Het gaat om de spaarverzekeringen Certiflex-8 en Vita Invest.

Ethias

Verzekeraar Ethias verlaagde op 1 januari de gewaarborgde rente op zijn spaarverzekering Certiflex-8, die beheerd wordt door Integrale.

De minimumrente voor nieuwe stortingen daalt van 1,25% naar 0,75%. Die rentevoet blijft gewaarborgd tot zowat 8 jaar na storting, daarna wordt een nieuwe gewaarborgde rentevoet van kracht, opnieuw voor 8 jaar, enz.

Bovenop de gewaarborgde rente kan de verzekeraar ook jaarlijks een winstdeelname uitkeren. Zo bedroeg het totale rendement van Certiflex-8 in 2015 (het rendement voor 2016 is nog niet bekend) 2,07%, na aftrek van 0,18% beheerkosten op jaarbasis. Dat is lager dan bij de spaarverzekeringen die wij aanbevelen. Voor spaargeld dat u minstens 8 jaar risicoloos wilt laten renderen, kiest u dus beter voor een van onze favorieten.

Federale

Federale schroeft de gewaarborgde rentevoet voor nieuwe stortingen op haar spaarverzekering Vita Invest terug, in dit geval van 0,75% naar 0,50%.

In 2015 werd een matig rendement van 2,3% behaald en we verwachten niet meteen veel beterschap voor dit product. Federale biedt wel ook nog een andere spaarverzekering aan, met name Vita Invest Dynamic. Die biedt een gewaarborgde rente van 0% aan, wat betekent dat het rendement volledig afhankelijk is van de (facultatieve) winstdeelname.

Dat is evenwel geen nadeel, want doordat ze geen minimale rentevoet moet waarborgen, heeft de verzekeringsmaatschappij meer ruimte om de opgebouwde reserves dynamischer te beleggen. In principe zou dat moeten leiden tot een hoger rendement, wat Federale in 2015 ook heeft bewezen. Het totale rendement van Vita Invest Dynamic bedroeg dan 2,75%, een van de hoogste op de markt. Binnenkort zal Federale het rendement voor 2016 bekendmaken.

Deel dit artikel