Nieuws

De Step Up spaarrekening van Beobank biedt dezelfde rente als het DB Saving Plan van Deutsche Bank

1 jaar geleden - donderdag 1 maart 2018
Toch is één van beide interessanter. Welke en waarom?

Twee spaarrekeningen

Mevrouw J. houdt gemiddeld zo’n 500 euro per maand over. Ze wil die som maandelijks op een spaarrekening wegzetten tegen de hoogste rente. Ze komt uit op het DB Saving Plan van Deutsche Bank en de Step Up spaarrekening van Beobank.

Beide leveren 1,2% op, basisrente en getrouwheidspremie opgeteld. Welke is te verkiezen?

Dilemma

Ze weet niet welke te nemen. De spaarrekening met de hoogste basisrente en dus het DB Saving Plan (0,9% + 0,3%)? Of eerder die met de hoogste getrouwheidspremie en dus de Step Up spaarrekening (0,2% + 1%)?

Basisrente

De basisrente is de vergoeding die u opstrijkt voor elke dag dat uw geld op uw spaarrekening staat. Vraagt u bijvoorbeeld uw geld na één maand op, dan hebt u recht op 1/12e van de basisrente. Ongeacht wanneer u uw geld opvraagt, is de basisrente in ieder geval verworven voor de gegeven periode.

Getrouwheidspremie

Bovenop de basisrente krijgt u ook een getrouwheidspremie. Die verwerft u telkens uw geld gedurende een periode van twaalf maanden onaangeroerd op de rekening blijft staan. Vraagt u uw geld sneller op, dan verliest u de getrouwheidspremie. En dus rendement!

Mevrouw is beter af met het DB Saving Plan dat een hogere basisrente biedt. Waarom? Eens ze ongetwijfeld haar gelden opvraagt, zal ze de getrouwheidspremie verliezen op die bedragen die niet voor een periode van twaalf maanden onaangeroerd op de rekening stonden. Het verlies aan getrouwheidspremie is vanzelfsprekend groter wanneer de getrouwheidspremie hoger is. Aangezien die een hele hap neemt uit het rendement van de Step Up spaarrekening, bent u al gauw sterk benadeeld. Zo verliest u een 19 euro aan getrouwheidspremie als u na twaalf maanden uw geld opvraagt.

Deel dit artikel