Nieuws

Wat is de beste keuze om risicoloos te sparen: een spaarrekening of een spaarverzekering?

1 jaar geleden - donderdag 19 oktober 2017
Alles hangt af van hoelang u uw spaargeld kunt missen.

Plaatste u vorig jaar 10 000 euro op een spaarboekje bij een grootbank, dan ontving u op een jaar tijd een pietluttige 11 euro aan rente. Wat als u voor de beste spaarverzekering koos? Dan kijkt u tegen een fantastische rente aan van 210 euro. De spaarverzekering vormt een mooi risicoloos alternatief. Daarmee bedoelen we echter niet dat u al uw geld in een spaarverzekering moet steken.

Het rendement van een spaarrekening is bedroevend maar u hebt wel de luxe dat uw geld heel snel en kosteloos opvraagbaar is. In het digitale tijdperk van vandaag kan dat zelfs in enkele minuten.

De spaarrekening is geschikt voor bedragen die u binnen handbereik wilt houden. Uw voorzorgsparen bijvoorbeeld (zes tot twaalf maanden loon) om onvoorziene uitgaven op te vangen. Of het spaargeld dat bedoeld is om grote uitgaven te financieren die u de komende jaren gepland hebt zoals de aankoop van een nieuwe auto, een huis enz.

Het hogere rendement op een spaarverzekering (tak 21) biedt een uitkomst voor spaargelden die u lange tijd niet nodig denkt te hebben. Hoelang? Minstens acht jaar want in dat geval zijn de inkomsten belastingvrij. Vraagt u het kapitaal vroeger op, dan betaalt u roerende voorheffing (30%) berekend op een fictief rendement van 4,75%.

Acht jaar, dat is ook de tijd die nodig is om de instapkosten en de verzekeringstaks van 2 % van toepassing op elke nieuwe storting te verteren (na acht jaar wegen ze minder zwaar door op uw rendement). En na acht jaar zijn de uitstapkosten doorgaans lager en zelfs onbestaand (in het andere geval kunnen ze 5 % en meer bedragen).

Gebruik onze spaarrekeningselector en onze spaarverzekeringselector om een degelijke keuze te maken. 

Deel dit artikel