Nieuws
De inflatie stijgt maar de spaarrente niet 1 jaar geleden - dinsdag 21 maart 2017
De inflatie in België klokte in februari af op 2,97% op jaarbasis, maar wellicht zal uw spaarrekening in 2017 minder opbrengen.
De inflatie stijgt maar de spaarrente niet

De inflatie stijgt maar de spaarrente niet

U boet met andere woorden aan koopkracht in en doet er goed aan om de ontwaarding van uw geld zoveel mogelijk te beperken door uw kapitaal op een gulle spaarrekening of op een goede spaarverzekering te plaatsen. In dat laatste geval, beschikt u wel best over een beleggingshorizon van minstens acht jaar.

Inflatie gaat hoger, de spaarrentes niet

De steeds hogere Belgische inflatie maakt het leven duurder. Een inflatiepeil van 2,97% betekent immers dat u voor het winkelmandje waarvoor u in februari 2016 een bedrag van 100 EUR moest neertellen, vandaag 102,97 EUR moet ophoesten.

Nu ook het inflatiepeil in de eurozone is gestegen tot 2%, neemt de druk op de ECB toe om haar beleid te verstrakken. De centrale bank zou bijvoorbeeld haar beleidsrente, die nu 0% bedraagt, kunnen optrekken om de inflatiestijging te temperen. Daardoor zouden de rentetarieven op het spaarboekje terug kunnen aantrekken.

De ECB haalt echter twee redenen aan om haar beleidsrente vooralsnog niet te verhogen

– Ten eerste is ze van mening dat de inflatie allerminst duurzaam is (lees: van blijvende aard).
– Ten tweede bedraagt de kerninflatie, zonder rekening te houden met de sterk gestegen energieprijzen, slechts 1,2%, wat nog altijd een eind onder het officiële inflatiedoel van de centrale bank is (in de buurt van maar geen 2%).

Weinig hoop op hogere spaarrentes in 2017

Zolang de ECB haar beleid handhaaft, zullen banken onder druk blijven staan om waar mogelijk in hun rentetarieven te snijden. De kans is dan ook erg klein dat de spaarrentes nog in 2017 zullen stijgen.

Deel dit artikel