Analyse
Stresstest: Ethias onder druk? 1 jaar geleden - donderdag 15 september 2016

Nadat de Belgische verzekeraar in juni en juli aan een stresstest onderworpen werd, is uitgelekt dat de solvabiliteit van Ethias in het slechtste scenario onder de 100% zou dalen.

De verzekeraar zou dus over onvoldoende middelen beschikken om aan al zijn verplichtingen te voldoen.

 

Negatieve stresstest

De test, die afgenomen werd door de Europese Autoriteit van Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EAVB), toonde aan dat Ethias over onvoldoende kapitaal beschikt. De minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, heeft daarop aan de Nationale Bank gevraagd om diverse scenario’s te evalueren voor het versterken van de kapitaalbasis. Een daarvan is een eventuele overname van Ethias door de staatsbank Belfius.

 

De FIRST-rekening van Ethias

Wie via de FIRST-rekening bij Ethias nog opgebouwde reserves heeft staan, hoeft zich geen zorgen te maken. Uw kapitaal wordt tot 100.000 euro gewaarborgd door de overheid. Tal van oudere klanten genieten nog van een gemiddelde gewaarborgde rentevoet van boven de 3 %, levenslang of tot aan hun 65ste verjaardag (voor de pensioenspaarverzekeringen). Zij hebben er dan ook belang bij om de tegoeden in hun contract aan te houden.

 

Wie echter meer dan 100.000 aan kapitaal heeft staan bij Ethias, die kan het bedrag boven de overheidswaarborg opvragen. Hoewel de kans op een faillissement zeer klein is, kunt u maar beter voorzichtig zijn.

 

Deel dit artikel