Analyse
Optima Bank: goed begonnen is half gewonnen 1 jaar geleden - donderdag 15 september 2016

De curatoren van het failliet verklaarde Optima Bank hebben al 57 miljoen euro kunnen vrijmaken voor de terugbetaling van de schuldeisers.

Wie wordt eerst betaald?

De gelden worden eerst gebruikt voor de uitbetaling van de achterstallige lonen van het personeel en om het Garantiefonds voor depositohouders, dat tot nu toe 40 miljoen euro heeft uitgekeerd, terug te betalen. Aangezien het Garantiefonds weldra wordt vergoed, draait de belastingbetaler niet op voor het faillissement van de bank. Optima Bank blijft achter met een put van 115,7 miljoen euro, maar die lijkt nu kleiner te worden. Er zou nog 59 miljoen euro gerecupereerd moeten kunnen worden.

 

Deposito’s boven 100.000 euro?

Die overige vorderingen ter waarde van 59 miljoen zullen moeilijker te dekken zijn. Toch is er enige kans dat ook depositohouders die meer dan 100.000 euro bij Optima hadden staan, nog deels of volledig zullen worden terugbetaald. Veel zal afhangen van de mate waarin vastgoedpoot Optima Global Estate (OGE) erin slaagt om een doorstart te maken. Optima Bank heeft namelijk nog een vordering open staan op OGE van 7 miljoen euro. Ook de software voor financiële planning van Optima staat in de etalage en zou een flinke stuiver kunnen opbrengen.

 

Deel dit artikel