Analyse
Banca Monte Paschi: bescherm uw centen! 2 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2016

Het Italiaanse moederhuis van Banca Monte Paschi Belgio zit in almaar nauwere financiële schoentjes.

Uit voorzichtigheid raden we u aan om ook uw centen bij de Belgische entiteit te verplaatsen naar een andere bank (of toch, in elk geval ,uw deposito's boven de 100 000 euro per persoon, die niet beschermd zijn door de Belgische depositogarantieregeling).

 

Het is al langer geweten dat veel Italiaanse banken in slechte papieren zitten, maar sinds het Brexit-referendum verslechtert de situatie in ijltempo. Banca Monte Paschi di Siena kreunt onder de dubieuze schuldvorderingen (leningen die ze heeft verstrekt maar waarvan de kans op terugbetaling nagenoeg onbestaande is geworden). Om die verliezen aan te zuiveren, wordt een kapitaalverhoging onafwendbaar, maar wie zal nog bereid worden gevonden om geld te pompen in een groep waarvan het aandeel de voorbije tien jaar met 99 % is gekelderd? De Italiaanse overheid is op zoek naar een oplossing om de kaspositie van de bank (en van 's lands financiële sector als geheel) te versterken, maar botst daarbij op recente Europese regelgeving die verbiedt dat een staat een bank te hulp komt indien niet eerst de aandeelhouders en schuldeisers van de bank ook hun duit in het zakje hebben gedaan. Allerminst een makkelijke situatie dus...

 

Indien het Italiaanse moederhuis zou kapseizen, betekent dat niet dat Banca Monte Paschi Belgio als Belgische dochter automatisch mee ten onder gaat. Het is immers een aparte juridische entiteit (die hier trouwens ook al vele jaren actief is) met een eigen kapitaal. Maar feit is wel dat de Belgische dochter leningen heeft uitstaan aan haar Italiaanse moeder. Komt de moeder in de problemen (en die kans is reëel), dan kan daardoor ook het voortbestaan van de Belgische tak in gevaar komen. Om die reden raden we u uit voorzichtigheid aan om uw spaarcenten over te brengen naar een andere bank. En als u toch bij Banca Monte Paschi Belgio blijft, zorg er dan zeker voor dat uw tegoeden niet uitstijgen boven de 100 000 euro per persoon, het maximum dat beschermd wordt door het Belgische Beschermingsfonds.

 


Deel dit artikel