Analyse
Tussenkomst Garantiefonds bij Optima Bank 2 jaar geleden - maandag 13 juni 2016

Heeft u nog een rekening bij Optima, dan geniet u van de tussenkomst van het Beschermingsfonds voor deposito’s.

Klanten die bankrekeningen aanhouden bij Optima Bank, een specialist in financiële planning met hoofdzetel in Gent, kregen te horen dat hun deposito’s geblokkeerd zijn. Maar ze genieten van de tussenkomst van het Beschermingsfonds voor deposito’s.
Meer informatie over de lopende procedure vindt u op de
website van het Garantiefonds. Op de homepage ziet u een blauwe balk met daarin Optima Bank en een uitroepteken. Klik op “Toegang tot informatie” en ontdek welke procedure u moet volgen.Wat is er gebeurd?

Op 8 juni jongstleden heeft de Nationale Bank van België (NBB) de banklicentie van Optima ingetrokken. Optima is niet meer bevoegd om haar bancaire activiteiten verder uit te oefenen. De aanleiding was een inspectie door de NBB, waarbij een aantal tekortkomingen werden ontdekt in de manier waarop de bank bestuurd werd. Dezelfde dag nog heeft de NBB alle rekeningen bij Optima laten blokkeren om alle depositohouders gelijk te behandelen. Men wilde voorkomen dat de rekeninghouders die hun geld het snelst opvroegen, hun centen nog zouden krijgen, en mensen die dat pas later zouden doen, niet meer.
Na het blokkeren van de rekeningen, heeft de NBB dan besloten het Garantiefonds in te schakelen. Het Garantiefonds zal elke depositohouder terugbetalen tot 100.000 EUR per rekeninghouder. De wettelijke terugbetalingstermijn van het fonds bedraagt 20 werkdagen.

 

In de praktijk

Bent u rekeninghouder bij Optima, dan kunt u bij het Garantiefonds terecht. Het fonds zal u terugbetalen tot het wettelijke maximum van 100.000 EUR per persoon. Met een reserve van drie miljard euro beschikt het over ruim voldoende middelen om dat te doen. Op basis van ramingen zou het fonds in het dossier Optima zowat 60 miljoen euro moeten terugbetalen. In welke mate de resterende 30 miljoen (het bedrag dat overeenstemt met hetgeen uitstijgt boven de 100.000 euro per persoon) zal worden vergoed, hangt af van hoeveel er overblijft na de vereffening van de bank.

 

Contactgegevens Garantiefonds

FOD Financiën Administratie van de Thesaurie
Administratie Betalingen - Garantiefonds
Kunstlaan 30 B-1040 BRUSSEL
02 574 78 40
garantiefonds.thesaurie@minfin.fed.be

Deel dit artikel