Analyse
Lage rente: welke alternatieven voor de spaarder? 2 jaar geleden - donderdag 23 juni 2016

Hoe uw spaargeld beter beleggen?

Het spreekt vanzelf dat uw geld op een spaarrekening laten staan niets meer oplevert, of in het beste geval slechts een rendement van 0,11 %, wat af te raden is. Vooral aangezien de inflatie dit jaar 1,6 % zal bedragen in België. Kortom, uw spaargeld zal minder snel stijgen dan de prijzen. En met het geld dat u op uw spaarrekening laat staan, zult u minder zaken kunnen kopen dan vandaag een jaar geleden.

 

Een spaarrekening ondanks alles

Dat de spaarrekening nochtans de meest veilige belegging is voor uw appeltje voor de dorst of om uw projecten op korte termijn (minder dan acht jaar) te financieren, blijft onvermijdelijk. Om de schade van de inflatie te beperken, kunt u opteren voor een van de rekeningen die we u aanbevelen. Op dit moment kunt u nog rekenen op een jaarlijks rendement tot 1 %.

 

Vermijd termijnrekeningen

Uw geld over een langere periode plaatsen in de hoop het meer te laten opbrengen, is niet meer per se aangeraden. Dat merkt u wanneer u onze vergelijkingsmodule gebruikt. Het betreft de rentes die aangeboden worden door een van de meest genereuze banken van het land. Ongeacht de duur ligt het rendement rond de 1 % netto. Onvoldoende om uw geld voor zo'n lange tijd te blokkeren, vooral als de rentes intussen nog zouden stijgen.

 

Vermijd ook obligaties

De laatste Belgische Staatsbon, uitgegeven begin deze maand, bood op tien jaar een nettorendement van ... 0,365 %. De obligaties uitgegeven door privébedrijven brengen nauwelijks meer op. Zo bieden Orange, BMW, Renault, AB InBev alle rendementen die dicht bij nul liggen. U zult enkel een hoger rendement bekomen als u het risico neemt uw geld toe te vertrouwen aan een uitgever die financieel niet meteen erg solide is. Maar gaat die uitgever failliet, dan verliest u (nagenoeg) alles. Blijf ervan weg.

 

Een goede spaarverzekering

Voor uw risicoloze sparen op lange termijn (minstens acht jaar) doet u er goed aan te opteren voor een goede spaarverzekering in plaats van een spaarrekening. Ook hier dalen de rendementen van jaar tot jaar, maar veel minder uitgesproken omdat de verzekeraars in hun portefeuille nog obligaties hebben zitten die behoorlijke coupons bieden. Kies één van de producten die we u momenteel aanraden. De komende jaren wordt ervan een rendement verwacht dat schommelt tussen 2 en 2,50 %, zonder absolute garantie echter. 

 

Iets meer risico nemen?

Het verslag van de Nationale Bank leert ons ook dat alsmaar meer Belgen kiezen voor beleggingsfondsen in de hoop er een beter rendement uit te halen. Dat is inderdaad het geval, maar dergelijke oplossing kunt u alleen overwegen als u de risico's ervan kunt aanvaarden (noch het kapitaal noch het rendement zijn gewaarborgd) en als u over een beleggingshorizon beschikt van minstens tien jaar (u beperkt zo het hoge risico op verlies). Raadpleeg onze strategie en ontdek de fondsen die we u aanraden aan de hand van onze vergelijkingsmodule. Met een goede beleggingsstrategie mag u gemiddeld een jaarlijks rendement van 5 % verwachten. 


 

Deel dit artikel