Analyse
ING: duikvlucht naar wettelijk minimum 2 jaar geleden - dinsdag 12 april 2016

De basisrente op het Groene Boekje, het Oranje Boekje, de Lion Deposit- en de Lion Premium-rekening daalt vanaf 15 april naar 0,01 % i.p.v. 0,05 %.

De getrouwheidspremie stond al langer op het wettelijk minimum van 0,10 %. Deze rekeningen zijn uiteraard niet interessant.
Om een interessante rekening te vinden, gebruik
onze selector. 

 

ING raakt echter niet aan de voorwaarden van haar Tempo Sparen, dat nog altijd een basisrente van 0,40 % en een getrouwheidspremie van 1,20 % biedt. Voorwaarden die dus een stuk hoger liggen dan op de andere rekeningen van de bank, maar daar zijn ook redenen voor.

 

– Ten eerste mag u maximaal 500 euro per maand storten en is het dus niet mogelijk om de totaliteit van uw tegoeden bij ING naar deze rekening over te hevelen in de hoop er een beter rendement op te krijgen.
– Ten tweede moet u de rekening spijzen via maandelijkse stortingen (doorlopende opdracht).
Een belangrijke kanttekening bij uw rendementsverwachtingen: als u bijvoorbeeld elke maand 250 euro stort en na een jaar uw geld opneemt, dan zult u enkel en alleen op de eerste maandelijkse storting van 250 euro een globaal rendement van 1,60 % krijgen, niet op de andere 11 stortingen. Die hebben immers geen 12 maanden onafgebroken op de rekening gestaan, wat een voorwaarde is om de getrouwheidspremie (van 1,20 %) te verwerven. Op een bedrag van 2750 euro (11 x 250) zult u dus alleen de basisrente van 0,40 % krijgen. Op die manier komt u na een jaar dus slechts uit op een gemiddeld rendement van 0,59 % op uw totale spaarbedrag, wat zowat 1 % minder is dan het aangekondigde rendement.
Wilt u toch een ING Tempo Sparen opstarten, dan blijkt uit onze simulaties dat de rekening pas echt interessant wordt indien u uw centen minstens drie jaar lang kunt laten staan.

Deel dit artikel