Analyse
De rente op uw spaargeld elk jaar een trapje hoger? 2 jaar geleden - dinsdag 23 februari 2016

Zit hier geen addertje onder het gras?

Gezien de extreem lage spaarrentes momenteel, proberen de banken hun klanten te verleiden met producten die een coupon bieden die elk jaar een beetje hoger klimt (step-up).
Maar gemiddeld zijn deze rekeningen niet veel interessanter dan andere rekeningen. We raden ze u dan ook niet aan.

 

Stijgende rentevoet = step-up

Het idee is eenvoudig: in plaats van een product aan te bieden met een vaste rentevoet over de volledige looptijd (zoals bij klassieke kasbons en termijnrekeningen), bieden de banken producten aan waarvan de rentevoet elk jaar een beetje stijgt (step-up).

 

In de tabel hieronder ziet u een paar van die producten met een looptijd van 5 jaar. Uiteraard proberen ze spaarders daarbij te verleiden met de hoogste jaarlijkse rentevoet, en dat is dus die in het laatste jaar. Die is immers hoger dan de (vaste) rentevoet op klassieke producten.

 

Zo biedt een termijnrekening op 5 jaar bij een grootbank vandaag een brutorendement van 0,40 tot 0,60 %, terwijl de step-up-formules op 5 jaar kunnen uitpakken met een rentevoet tot 2,50 %, die echter alleen het laatste jaar geldt!

 

Gemiddeld rendement te laag

Laat u dus niet te snel verleiden, de hoogste rentevoet bij de step-up-formules geldt enkel tijdens de laatste 365 dagen van de looptijd! De jaren ervoor (in ons voorbeeld 4) klimt de rentevoet wel elk jaar een habbekrats hoger, maar het vertrekniveau was dan ook heel laag.

 

Maar als we naar het gemiddelde rendement op jaarbasis kijken (laatste kolom in de tabel), dan zien we dat de step-up-formules eigenlijk veel minder interessant zijn dan ze misschien laten uitschijnen. Hun gemiddelde rendement ligt trouwens lager dan wat de beste spaarrekeningen op dit moment nog altijd aanbieden (om en bij de 1 % netto zonder dat u uw geld 5 jaar lang hoeft te blokkeren). 

 

Enkel bij Banca Monte Paschi Belgio ligt het gemiddeld rendement iets hoger, maar gezien de moeilijkheden waarmee het moederhuis in Italië kampt, raden we u af om er uw spaarcenten te plaatsen.

 

STEP-UP-KASBONS OF -TERMIJNREKENINGEN
Bank
Bruto intresten (situatie op 19/02)
jaar per jaar (in %)
Gemiddeld nettorendement
op jaarbasis
1
2
3
4
5
Monte Paschi Belgio
Paschi Premium
1,25
1,50
1,75
2,00
2,50
1,31
Record Bank
Step Up-bon
0,75
0,75
1,00
1,00
1,25
0,69
Argenta
Step-up-termijndeposito
0,40
0,60
1,00
1,25
1,50
0,69

  

Deel dit artikel