Analyse
Hoe een spaarrekening afsluiten? 2 jaar geleden - donderdag 28 januari 2016

Na de recente rentedalingen op spaarboekjes kan het misschien geen kwaad om uw spaarrekeningen die nauwelijks nog iets opleveren, zo snel mogelijk afsluiten. Hoe gaat u hierbij te werk?

De procedure is erg simpel. Het enige waar u moet op letten bij het sluiten, is dat u niet te veel getrouwheidspremie verliest.

 

Makkelijk en kosteloos

Sinds de nieuwe wet van 1 november 2007 mogen banken geen kosten meer aanrekenen bij het sluiten van een bankrekening. Daarmee wilde de wetgever overstappen gemakkelijker maken en de concurrentie meer speelruimte bieden. Dat laatste is niet echt gelukt. Belgische spaarders blijven conservatief ingesteld en honkvast, ook al levert hun spaarrekening nog nauwelijks iets op.

 

We kunnen rustig stellen dat het vrij gemakkelijk is om de stekker uit een spaarrekening te trekken. U brengt in eerste instantie de bank op de hoogte van uw beslissing en daarna is ze verplicht het saldo van de rekening verhoogd met de intresten, zowel basisrente als de verworven getrouwheidspremie, volledig over te schrijven naar de andere bank of naar de andere spaarrekening binnen dezelfde bank. U hoeft trouwens niet uw bank te verlaten als u er al een zichtrekening of een hypothecair krediet lopen hebt.

 

Getrouwheidspremie

Is die premie slechts 0,10 % à 0,20 % dan maakt het niet veel uit wanneer u uw spaarrekening precies sluit. Maar is het een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie, dan wacht u beter tot wanneer het overgrote deel van die premie definitief is verworven. Ter herinnering, de getrouwheidspremie is op elke verjaardag van de storting verworven. Om te weten te komen hoe ver u al staat met het binnenhalen van de premie, kunt u uw persoonlijke stek op de website van uw bank consulteren.

 

Deel dit artikel