Analyse
Crelan en Banca Monte Paschi in ademnood? 2 jaar geleden - woensdag 27 januari 2016

Crelan is het slachtoffer geworden van ernstige fraude, Banca Monte Paschi gaat door een moeilijke periode.

Klanten, spaarders en coöperanten van Crelan hoeven weinig te vrezen. En ook voor die van Banca Monte Paschi Belgio is er geen acuut gevaar, maar door het besmettingsgevaar van de zieke Italiaanse moederbank zijn we hier voorzichtiger en raden we de spaarproducten van de voorlopig nog gezonde Belgische dochter (al langer dan vandaag) af.

 

Crelan

De Belgische coöperatieve bank Crelan (het vroegere Landbouwkrediet), met als volle dochters o.a. Keytrade Bank en Europabank, is het slachtoffer geworden van ernstige fraude vanuit het buitenland. De totale schade zal maximaal 70 miljoen euro bedragen.

 

De zaak kwam aan het licht bij interne controles maar verdere details worden niet vrijgegeven. De 920.000 klanten en ook de coöperanten hoeven volgens de bank echter niets te vrezen. Met een eigen vermogen van 1,1 miljard euro (dankzij opgebouwde reserves) behoort Crelan tot de beter gekapitaliseerde banken in België en kan het tegen een stootje. Als de schade inderdaad oploopt tot 70 miljoen, dan nog blijft de solvabiliteitsratio een stuk boven de door de regelgevers opgelegde normen.

 

In de eerste jaarhelft van 2015 boekte Crelan ruim 35 miljoen euro winst (zowat de helft van het maximale schadebedrag). Wie die winst extrapoleert naar de tweede jaarhelft, zou kunnen denken dat er heel weinig zal overblijven, maar de bank liet al weten dat ze, zelfs na aftrek van de impact van de fraudezaak, binnenkort een significant positief resultaat zal bekendmaken voor heel 2015 (wat betekent dat het 2de halfjaar dus goed was).

 

Banca Monte Paschi

De oudste bank ter wereld, het Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena, zit net als enkele andere Italiaanse banken al een tijdje in slechte papieren. Zo moest de bank in het recente verleden (o.a. nog in mei 2015) al meermaals haar kapitaal optrekken om te blijven voldoen aan de regelgeving.

 

Onlangs vroeg de Europese Centrale Bank aan 6 Italiaanse banken cijfers en informatie over het beheer van hun slechte kredieten. Dat veroorzaakte extra ongerustheid bij de beleggers. Ze vrezen dat de ECB bijkomende afschrijvingen op deze kredieten zal eisen, wat tot grote verliezen zou leiden en een nieuwe kapitaalverhoging onafwendbaar zou maken.

 

Sinds begin 2016 dook de koers van de Italiaanse bank al 39 % lager. De Belgische dochter, Banca Monte Paschi Belgio, die in ons land verschillende spaar- en termijnrekeningen aanbiedt, is een aparte Belgische juridische entiteit (met eigen kapitaal), die onder de controle valt van de Belgische FSMA of Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten en onder de Belgische depositogarantieregeling.

 

Concreet betekent dit dat, wanneer het Italiaanse moederhuis zou kapseizen, de Belgische dochter niet automatisch wordt meegezogen. Al moet gezegd dat de nauwe banden tussen de twee (o.a. door leningen van de Belgische dochter aan de Italiaanse moeder) de Belgische bank parten kunnen spelen en zelfs haar voortbestaan kunnen bedreigen. Het is om die reden dat we de spaar- en termijnrekeningen van deze bank al geruime tijd afraden.

 

Deel dit artikel