Analyse
De beste jongerenspaarrekeningen 4 jaar geleden - donderdag 16 januari 2014

U wenst regelmatig wat voor uw kleinkinderen te sparen. Welke zijn de mogelijkheden?

De rekening kan op naam van het kind zijn, op uw naam of op naam van iemand anders. Wil u meer info, maak dan gebruik van onze rentecalculator. 

 

Op naam van het kind

– Het is niet bij alle banken mogelijk om een spaarrekening te openen op de naam van een minderjarige. Sommige weigeren dit zoals Evi, MoneYou en NIBC Direct.
– Voor een maandelijkse storting van 25 euro, gedurende vijf jaar komt het saldo bij de gulste banken na die vijf jaar tussen de 1560 en 1571 euro uit (als de rentevoeten tot dan gelijk blijven). Als we hetgeen u hebt gespaard aftrekken (1500 euro op vijf jaar), dan blijft er tussen 60 en 71 euro intresten over.
Dit lijkt zeer weinig voor een dergelijk lange inspanning. De reden is de rentezwakte. Hoe dan ook is het de moeite om het aanbod van de banken te vergelijken. Als u spaart op een klassieke spaarrekening van één van de grootbanken, dan moet u zich na vijf jaar tevreden stellen met een rente van 22 euro!

 

Op uw naam

Als u de controle wilt behouden, opteer dan voor een rekening met derdenbeding.
– Bij de opening van de rekening, duidt u een begunstigde aan en het moment waarop u wilt dat de centen hem ten goede komen (18 jaar, 25 jaar…). Voor de vervaldatum kunt u geld opnemen, de vooropgestelde einddatum vervroegen of verlaten, tot zelfs de begunstigde wijzigen of schrappen.
– Indien u voor de vervaldatum komt te sterven dan zal de rekening geblokkeerd worden en op de voorziene vervaldatum zullen het kapitaal en de rente aan de begunstigde toekomen. U bent dus zeker dat het geld aan uw kleinkind toekomt. Hij zal echter successierechten moeten betalen. Dat is ook zo als u sterft binnen een termijn van 3 jaar na de datum waarop het kind uw geld kreeg.
– Twee banken bieden interessante formules: KBC en Rabobank.be.

 

Deel dit artikel