Analyse
Ethias Bank: nieuwe eigenaar Optima 6 jaar geleden - maandag 14 november 2011

Het nieuws dat Optima Financial Planners de toestemming van de Belgische toezichthouder heeft gekregen om Ethias Bank over te nemen, zorgt voor heel wat ongerustheid bij klanten van de bank. We denken dat er geen reden voor ongerustheid is.

Overname

Ethias Bank zal worden ingelijfd door Optima Financial Planners. Deze laatste houdt zich bezig met financiële en fiscale planning en verdeling van levensverzekeringsproducten en heeft nu de toestemming gekregen van de Nationale Bank om Ethias Bank over te nemen. De Nationale Bank is na de invoering van een nieuwe wetgeving rond de financiële sector de toezichthouder geworden voor de banksector. Ze ziet erop toe dat de banken aan alle wettelijke vereisten inzake financiële soliditeit voldoen. De Europese autoriteiten, die de verkoop van Ethias Bank door verzekeraar Ethias eisten, moeten wel nog het licht op groen zetten. Voor Optima biedt deze stap ongetwijfeld heel wat mogelijkheden. Het verkrijgt een banklicentie, kan zelf bankproducten in de markt zetten, … kortom het krijgt heel wat synergie- en hefboommogelijkheden.Niet ongerust

De overname zorgt echter voor heel wat ongerustheid bij klanten en roept heel wat vragen op. Zal Optima, dat geen bankervaring heeft, Ethias Bank kunnen leiden en weegt het financieel zwaar genoeg zijn veelgestelde vragen. Men moet vertrouwen hebben in het feit dat de Nationale Bank het licht op groen zet. We gaan er vanuit dat de Nationale Bank haar volste vertrouwen heeft in Optima Financial Planners en zijn plannen met de bank. Bovendien zijn spaartegoeden bij Ethias Bank, zoals bij elke bank, voor 100 000 EUR gewaarborgd per persoon. Er is dus geen reden tot ongerustheid. Een gouden regel is wel om de inleg per bank en per persoon tot die 100 000 EUR te beperken, is het nu bij Ethias Bank of een andere financiële instelling. Het is wel nog koffiedik kijken of Optima veel verandering zal doorvoeren op het vlak van productaanbod. Het heeft alvast zijn doel uitgesproken om een open architectuur voor fondsen te willen opbouwen. De verzekeringsproducten (met name de FIRST-rekening) blijven onder de koepel van de verzekeraar Ethias zitten. Voor deze producten wijzigt er dus niets.


Deel dit artikel