TRACKING STOCK

Een tracking stock of schaduwaandeel is een zelden gebruikt instrument dat aan een onderneming de kans biedt om één van haar activiteiten of filialen naar de beurs te brengen en er toch de controle over te bewaren. De bezitters van schaduwaandelen hebben eventueel recht op een dividend. Juridisch gezien zijn ze geen aandeelhouder van de naar de beurs gebrachte activiteit, maar wel van het moederbedrijf. Ondernemingen die gebruik maken van tracking stocks hopen hun waardering te verbeteren - omdat er meer informatie is over de betrokken activiteit -, werknemers te kunnen aantrekken die tuk zijn op stock options of gemakkelijker andere bedrijven te kunnen overnemen via een aandelenruil.   

Vooral ondernemingen die het slecht deden op de beurs maakten tot nu toe van deze techniek gebruik. Bij de aankondiging van een dergelijke operatie stijgt over het algemeen de koers van het moederbedrijf, maar naderhand zijn noch de aandelen van het moederbedrijf, noch de "tracking stocks" uitblinkers op de beurs. Dat het moederbedrijf de andere activiteiten blijft controleren zorgt immers voor problemen inzake het niveau van de efficiëntie en belet ook dat er gegadigden opdagen om de "tracking stock" over te nemen, zodat er weinig of geen speculatie is.  

In geval van conflicten worden de belangen van de bezitters van de schaduwaandelen ondergeschikt aan die van de bezitters van aandelen van het moederbedrijf. Dat betekent dat zij eigenlijk tweederangsaandeelhouders zijn.