TANKAN

.


Het Tankan-rapport is een voorlopende indicator dat op kwartaalbasis wordt gepubliceerd door de Japanse centrale bank. Werknemers van de Japanse centrale bank, gaan te rade bij zo’n 10 000 Japanse bedrijven van over het hele land en uit alle sectoren van de economie.
• Ze leggen de toplui van die bedrijven (zowel KMO’s als grote multinationals) een hele lijst vragen voor. Aan de ene kant moeten ze zich uitspreken over de huidige economische toestand en hoe ze die in de nabije toekomst zien evolueren. Aan de andere kant krijgen ze bedrijfseconomische vragen voorgeschoteld. Hoe zit het met het orderboekje, de geplande investeringen, de concurrentie, de vraag, de productiviteit enz. Ook financiële vragen zijn van de partij. Is toegang tot krediet versoepeld of juist niet? Neemt het aantal wanbetalingen toe? Kortom alle aspecten van het economische leven komen aan bod.

Komt de sentimentsindicator boven 0 uit, betekent dit dat de Japanse economie in de nabije toekomst zal groeien. Onder 0 wordt uitgegaan van een krimpende economie.