SCHADUWAANDEEL

Een schaduwaandeel of "tracking stock", is een instrument - dat zelden wordt gebruikt - dat een onderneming o.a. in staat stelt om één van haar activiteiten of filialen naar de beurs te brengen zonder er de controle over te verliezen. Bezitters van schaduwaandelen hebben eventueel recht op een dividend. Juridisch gezien bezitten ze niet een gedeelte van het filiaal of de activiteit, maar zijn ze mede-eigenaar van het moederbedrijf. Via de uitgifte van schaduwaandelen hopen ondernemingen op een betere waardering,   omdat er meer informatie is over die bepaalde activiteit. Andere redenen om schaduwaandelen uit te geven kunnen zijn : medewerkers aantrekken die tuk zijn op stock options en makkelijker een ander bedrijf uit de sector kunnen opkopen via aandelenruil.  

Schaduwaandelen zijn een aantal keer gebruikt door bedrijven die het moeilijk hadden op de beurs. Door de bank genomen stijgt bij de aankondiging van een dergelijke operatie de koers van de aandelen van het moederbedrijf, maar daarna vallen zowel deze koers als die van de tracking stock terug. Dat het moederbedrijf de controle behoudt vertraagt immers de beslissingsprocessen.  

In geval van een belangenconflict zijn de belangen van de bezitters van de schaduwaandelen ondergeschikt aan die van het moederbedrijf. Daardoor kunnen ze eigenlijk worden beschouwd als tweederangsaandeelhouders.