PUT-CALLRATIO

 

De optiemarkt, gezien het speculatieve karakter, is voor specialisten. Dit betekent echter niet dat u de informatie die uit deze markt voorkomt, vooral rond het algemene sentiment op de markt, links zou moeten laten liggen.

 

 

Het is nu eenmaal zo dat beleggers die rekenen op een stijging van de koersen callopties kopen. Deze afgeleide producten stijgen in waarde als de koers van onderliggende waarde (index, aandeel, grondstof, munt…) waarop de optie is geënt stijgt. Pessimistische beleggers van hun kant die uitgaan van een terugval geven de voorkeur aan de aankoop van putopties. Putopties stijgen wanneer de koers van de onderliggende waarde terugvalt.

 

Hoe meer puts en hoe minder calls er worden gekocht, hoe pessimistischer het sentiment, hoe meer calls en hoe minder puts, hoe optimistischer. Als nu het aantal verhandelde puts gedurende een bepaalde handelsdag wordt gedeeld door het aantal verhandelde calls bekomt men de put-callratio. Naarmate het sentiment verslechterd, zal de ratio toenemen.

 

 

Historisch bekeken geeft een put-callratio die over het gemiddelde van de laatste tien handelsdagen rond de 0,7 schommelt een top in de markt aan en een waarde van 1,2 over dezelfde periode wijst op een bodem in de markt. Dit betekent echter niet dat de markt direct een andere richting gaat uitkiezen van zodra dit cijfer is bereikt. De indicator geeft enkel een indicatie dat een top of bodem in de maak is. Het is geen exacte wetenschap en de indicator heeft enkel informatieve waarde.