PINK SHEETS EN PINK QUOTE

Pink Sheets (www.otcmarkets.com) is een verzameling van verschillende Amerikaanse elektronische handelsplatforms (maar geen gereglementeerde beurs) dat koersen weergeeft voor een hele resem weinig liquide aandelen die meestal een zeer beperkte waarde hebben. Deze aandelen worden ook wel penny stocks of centjesaandelen genoemd. Bedrijven die hierop noteren moeten geen of nauwelijks financiële rapportering doen. Ook bedrijven die zich in Chapter 11 bevinden, krijgen hier een notering zodat houders nog de mogelijkheid krijgen toch nog iets voor hun aandelen te krijgen.

 

Door het hoge speculatieve gehalte van veel Pink Sheets-aandelen trekt dit platform bijna uitsluitend speculanten aan die meestal enkel uit zijn op gewin op korte termijn. De koersverschillen lopen dan ook hoog op en kunnen op één handelssessie gemakkelijk tientallen procenten bedragen.

 

De naam van het platform is eigenlijk Pink Quote en een verzameling van markten maar in de beleggerswereld spreekt men van de Pink Sheets verwijzend naar het roze papier waarop vroeger de koersen stonden, en vandaag wordt er op de website nog veel gebruik gemaakt van de roze kleur.

 

Aangezien het geen beurs is, hoeven bedrijven die er een notering hebben hun rekeningen niet op te stellen volgens de strenge Amerikaanse boekhoudnormen. Ook van hoge noteringskosten die wel gelden op andere Amerikaanse markten is geen sprake.