PENNY STOCK

Van een aandeel wordt eer soms gezegd dat het de status van penny stock bereikt. Hoewel er geen waterdichte definitie bestaat voor deze term gebruikt men hem veelal voor aandelen die noteren tegen een koers van minder dan 1 dollar of minder dan 1 euro. 
Hoewel het niet zo is dat deze aandelen geen enkele kans op winst bieden, gaat het uiteraard wel om aandelen waarvan het koersniveau niet voor niets zo laag gezakt is. Het gaat meestal om bedrijven die zwaar in de problemen zijn geraakt en voortdurend met de vrees leven van een om de hoek loerend faillissement. Sommige beleggers kiezen er echter voor om toch in deze aandelen te beleggen en stellen er zelfs een mandje van samen om zo het eventuele faillissement van het ene bedrijf te kunnen compenseren door de langzame koersstijgingen van andere penny stocks.

We merken ook nog op dat het niet zelden gebeurt dat bij bedrijven waarvan de aandelen als penny stock noteren de beoogde turnaround uiteindelijk uitdraait op een overname door een andere onderneming. In dit geval loopt het, als u in het bezit bent van deze penny stocks, dus voor u goed af. Maar dat betekent niet dat u zich op die penny stocks moet storten, want de aandelen zijn moeilijk verhandelbaar, wat tot forse koersschommelingen kan leiden, ze houden meestal een groot risico in, en ook de zichtbaarheid en de transparantie laten te wensen over, wat risico’s inhoudt op fraude. Met penny stocks bent u dus best uiterst voorzichtig.